Sveriges främsta logistikbolag

10 september 2018

Nowaste Logistics grundades 2008 när logistikavdelningen i frukt- och gröntkoncernen Everfresh bolagiserades. Nu vill de bli Sveriges främsta logistikbolag och satsar bland annat hårt på personalen. Nowaste logistics uppmanar till träning, att äta rätt och hittar på aktiviteter för att skapa trivsel på arbetsplatsen. Allt för att bli branschens bästa arbetsgivare.

Johan Kallin, vd på Nowaste Logistics, fick tillsammans med kollegor från Everfresh logistikavdelning i uppdrag att utveckla logistiken i bolaget. 
-  Vi satsade på tre delar, den första var automation, den andra var att vi tidigt satsade på IT- stöd, när andra bolag satt med papper och penna så satsade vi på lösningar som t ex trådlösa nätverk som på den tiden var ganska ovanligt. Den tredje delen var att vi väldigt tidigt satsade på vår personal. Vi har ingen personal från bemanningsföretag utan vi anställer själva och utbildar våra anställda i bolagets kultur och värderingar, säger Johan Kallin.

Utvecklingen blev så bra att man 2008 valde att bolagisera logistikavdelningen och gav det namnet Nowaste Logistics. Nu säljer man olika slags logistiktjänster på flera olika marknader.

- Vi expanderade från att bara hantera frukt och grönt till kläder, järn- och bygghandel, möbler och egentligen allt som behöver flyttas, det finns inga begränsningar. Vi har gjort en otroligt spännande resa, säger Johan Kallin.

Expansiv fas

Nowaste Logistics är inne i en expansiv fas, de närmar sig 150 000 kvm i lagerytor och har sin bas i Helsingborg, men tittar på att utöka till andra platser runt om i Sverige.

- Vi har även ytor i Lammhult, Båstad och Bjärnum.  Men det dröjer inte länge förrän vi tar oss upp mot Göteborg och Stockholm där vi påbörjat ett antal projekt.
För att bli Sveriges främsta logistikbolag satsar man hårt på personalen. Man uppmanar till träning, att äta rätt och hittar på aktiviteter för att skapa trivsel på arbetsplatsen.

Lösningen på last mile

Det är inte bara genom satsningen på personalen som bolaget siktar på titeln som främsta logistikbolag utan även de digitala lösningarna gör att bolaget ligger i framkant. Spindeln i nätet är lagerhanteringssystemen, personalen kan flyttas från en terminal till en annan med kort varsel och direkt känna igen sig i it-miljön. 
- Det som kommer mer nu är it-lösningar för transporterna, man kan optimera rutterna och få snabbare leveranser. I framtiden ska egentligen vem som helst kunna köra de här leveranserna, t.ex. en privatperson, som med taxitjänsten Über. Det är nästa stora it-utveckling för oss.

Under 2017 utvecklade Nowaste Logistics en ny lösning för hemleveranser, E-Drop, som möjliggör att den som väntar på en hemleverans inte behöver vara hemma. E-Drop är även en lösning på “the last mile problem” - utmaningen att tillräckligt snabbt, effektivt och precist leverera till slutmottagaren. Lösningen innebär att man hyr en box, på ett abonnemang där man varje månad betalar en viss summa. Boxen är isolerad med inbyggd kyld och varm förvaring samt brev- och tidningsfack.


Johan Kallin, VD, Nowaste Logistics


Läs artikeln i sin helhet i Magasinet Lokalguiden med utgivning v 38.

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.