Stor tillväxt i svenskt näringsliv – 15 000 fler företag förra året

9 januari 2024

Antalet svenska företag ökade rejält under fjolåret. Under 2023 växte svenskt företagande med drygt 15 000 företag. Dessutom registrerade alla regioner ökningar på en årsbasis. Det visar en sammanställning som webbhotellspecialisten STRATO har gjort baserat på statistik från Bolagsverket.

Bild: Unsplash
Bild: Unsplash

2023 är slut och nu går det att konstatera att det var ett starkt år för svenskt företagande. Detta trots att antalet konkurser var på de högsta nivåerna sedan finanskrisen på 90-talet, enligt UC.

 

Det svenska näringslivet ökade* – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 15 074 företag i fjol, vilket motsvarar en ökning på 1,44 procent jämfört med 2022.


– Svenska företagare har visat på en framåtanda och flitighet hela året, vilket är avgörande för svensk ekonomi och den här goda tillväxten. Det är därför viktigt att fortsätta stötta och skapa goda förutsättningar för egenföretagare så att fler vågar ta klivet att starta och driva eget, säger Herman Borel, internationell chef för affärsverksamhet på STRATO.

 

Svag avslutning på året

 

Året bjöd dock på en något svag avslutning: I december månad minskade antalet företag totalt i Sverige med 561 stycken jämfört med november, en minskning med -0,05 procent. Flera regioner visade på minussiffror. Ändå var siffran för december 2023 1,44 procent högre jämfört med december 2022.

 

Totalt för 2023 var tendensen positiv i alla regioner. Största ökningarna på helårsbasis registrerade Norrbottens län med 2,17 procent, Hallands län med 2,02 procent och Kronobergs län med 2,00 procent.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.