Sthlm 01 växer fram

12 februari 2019

Skanskas signaturbygge växer fram i Hammarby Sjöstad. Det 27 våningar höga huset är en del av en storsatsning som innefattar hela sju byggnader. Nästa år ska projektet färdigställas. "Man kommer att ha en fantastisk utsikt åt tre håll var man än står", säger Krister Lööw, uthyrare på Skanska.

sthlm one - webbpuff.jpg
Bilder: Skanska

Området går under namnet Stockholm New Creative Business Spaces och omfattar sju olika delprojekt. Skanska fortsätter att vara aktiva på platsen där två nya kontorshus redan är klara: Sthlm Seaside och Sthlm 03. Sthlm 01 står näst på tur och ska bli byggnaden som sätter projektet och hela området på kartan. 

- Det blir områdets signatur, dels för att det är det högsta huset, dels för att det är mest framträdande med tanke på hur det ser ut. Huset är byggt som en stjärna och har tre spetsar som sticker ut. Och även lokalernas karaktär kommer att sticka ut mot det som anses normalt. Man kommer att ha utsikt åt tre håll vart man än står, säger Krister Lööw, uthyrare på Skanska.

Kontoren har utsikt åt tre håll.

Välfungerande stadsdel

Huset är 102 meter och består av 27 våningar. Majoriteten av ytorna blir kontor och i bottenplan förberedes för butikslägen. Huset får två entréer, en på bottenplan mot Hammarby allé och en mot Hammarbybacken som har ingången på plan sex. 

- Hammarby Sjöstad har blivit en välfungerande stadsdel, det var något helt annat här för 25 år sedan. Nu finns det bra infrastruktur, närservice och medelåldern är yngre här än övriga Stockholm. I framtiden får vi även en ny tunnelbaneuppgång hit i och med blåa linjens utbyggnad. Det betyder att flödena kommer att öka ytterligare i området, säger Marcus Broberg, Marketing Manager på Skanska.

Så vilka företag passar in i Sthlm 01? Krister Lööw fortsätter:

- Många kreativa företag känner en stor dragningskraft till huset och området, lite som den utveckling som skett på Södermalm. Det finns en tyngdpunkt inom olika kreativa branscher, till exempel spel, IT, mode, design och musik. Det såg vi på hyresgästmixen i de husen vi redan har byggt och det ser vi även som intressant nu – det är den här typen av bolag som attraheras av området och väljer att etablerar sig här, säger han. 

Det som också kommer bli en stor säljfaktor för huset är takrestaurangen som får en stor terrass. Där planeras en restaurang och skybar på plan 27 som även kommer att vara öppen för allmänheten. 

- Vi sitter i diskussioner med olika aktörer om restaurangen på taket. Men vi vill att det ska vara en aktör som kan skapa en atmosfär som går i linje med husets karaktär i övrigt. Något uppseendeväckande, modernt och spännande som funkar både dagtid och kvällstid. Någon som både kan serva hyresgästerna i huset, de boende runt omkring och andra som är ute efter en upplevelse. Terrassen och utsikten kommer att göra baren och restaurangen till en destination, säger Krister Lööw.