Start up-hub för kvinnor

18 januari 2022

Marketplace STHLM är en inspirerande start up-hub som boostar kvinnor som nyss startat företag. Huvudsätet är i Högdalen Centrum utanför Stockholm och målet är att fler kvinnor – främst utrikesfödda – ska bli framgångsrika entreprenörer.

start up.jpg
Bild: Marketplace STHLM

Innovation, inkludering, jämställdhet och mångfald. Marketplace STHLM är en unik entreprenörshub eftersom den inriktar sig på att boosta kvinnor – främst utrikesfödda – att starta eget företag.

 - Vi på Marketplace STHLM anser att alla kan starta eget oavsett ursprung och kön, och vi erbjuder stöd till kvinnliga entreprenörer som har svårast att förverkliga sina drömmar, säger säger Lilla Nemeth, projektledare på Marketplace STHLM.

Här möts kvinnor med olika företag och idéer och inspirerar varandra på en kreativ och dynamisk plats. Alla har de samma mål: att lyckas som entreprenörer.

Man får mycket stöd och vägledning i det administrativa arbetet, hjälp med marknadsföring samt vägledning vid kontakt med olika myndigheter och intressegrupper.

Entreprenörerna får stöd i allt som behövs vid företagsstarten: kunskap om företagande, tillgång till ett stort kontaktnätverk och expertrådgivning av etablerade företag. De kan även hyra kontorsplats i Marketplace STHLM:s trevliga coworking space.

Dessutom finns en fin butik/showroom där de kan ställa ut och sälja sina produkter. Monty Mahembe driver företaget Monty’s Glow Organic Beauty Line, som säljer helt naturliga handgjorda skönhetsprodukter.

- Att ha mina produkter i Marketplace STHLM:s showroom har ökat mitt företags omsättning, gett ett större antal följare på sociala medier plus att jag har kommit i kontakt med flera intressanta individer som visat intresse för samarbete, berättar hon.

Stöd och vägledning

Kvinnor – främst utrikesfödda – är idag en underrepresenterad grupp bland egenföretagare. Endast en fjärdedel av företagsledarna i Stockholm är kvinnor, och ännu färre – cirka 8 procent – är kvinnor födda utomlands.

Utrikesfödda nyföretagare möter ofta en mängd utmaningar så som höga kontors- och butikshyror, långa hyresavtal, litet startkapital och brist på nätverk.


Det vill Marketplace STHLM förändra.

- Man får mycket stöd och vägledning i det administrativa arbetet, hjälp med marknadsföring samt vägledning vid kontakt med olika myndigheter och intressegrupper med mera, säger Monty Mahembe.

Läget mitt i det levande Högdalen Centrum gör start up-huben tillgänglig även för entreprenörer som inte bor i innerstaden.

Alla företag är välkomna

Här välkomnas alla sorts företag med potential att lyckas; inte bara företag inom en viss bransch. Även detta gör Marketplace STHLM unik jämfört med många andra entreprenörs-hubbar.

- Det som betytt mest för mig är att jag hamnat i en kontext där jag fått ett större sammanhang. Jag lär mig mycket konkret av de andra entreprenörerna och inspireras av de föreläsningar Marketplace STHLM arrangerar.

Det säger Sandra Lannergren som driver onlinetjänsten Hippat. Där hyrs barnkläder ut så att föräldrar både kan konsumera hållbart och spara tid, plats och pengar.

Genom mötet med potentiella kunder i Marketplace STHLM:s showroom får Sandra Lannergren idéer till hur hon kan utveckla och förbättra Hippat.

Marketplace STHLM:s mål är att bidra till ett mer jämställt och inkluderande samhälle och entreprenörslandskap i Sverige. Visionen är på sikt att arbeta ännu mer inkluderande.

Forskning visar att både samhället och näringslivet tjänar på ökad jämställdhet och ökad mångfald.

- Vi gör skillnad för både individen och samhället, avslutar Lilla Nemeth.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.