Stadsdelen med framåtanda

25 maj 2018

Munksjöstaden i Jönköping, en stad i staden som varit avskuren för allmänheten i mer än 150 år. Här växer kontor och bostäder fram i ett stadigt tempo. - Vi vill skapa upplevelser, säger Tommy Fritz på fastighetsbolaget Tosito.

För varje kvartal byggs ett nytt kvarter och redan 2014 tog Tolust, de första spadtagen. Året senare stod Munksjötornet klart, ett 16 våningar högt runt kontorshus, som blivit Jönköpings nya landmärke. De första hyresgästerna flyttade in och sedan har det fyllts på med fler kontor, restaurang och gym.

– 8 500 kvadratmeter kontor är inflyttade. De lokaler som vi har hyrt ut är allt från 200 kvm och uppåt, med en blandning av öppna landskap och ytor med flera mindre rum, säger Tommy Fritz, VD på fastighetsbolaget Tosito, som äger och förvaltar Munksjöstaden.

I Oktober 2017 fick Munksjötornet en miljöcertifiering med metoden Leed, som står för Leadership in Energy and Environmental Design.

– Vi är väldigt stolta att Munksjötornet har fått denna certifieringen och det är ett steg i rätt riktning gällande vårt miljöarbete, säger Tommy Fritz, VD för Tosito AB.

Under sommaren 2018 öppnar även en förskola i området.


STOR VIKT VID KRINGTJÄNSTER

I området finns inte bara kontor och bostäder utan man har även lagt stor vikt vid att etablera kringtjänster. Vid den första byggstarten tog man beslutet att redan då bygga plats för viktiga servicefunktioner såsom en matbutik, apotek,vårdcentral, bank, gym och konferenscenter.

– Vad som är unikt för oss är att man brukar ta in sådana tjänster sist, när allt annat är färdigbyggt, vi har valt att ha det på plats redan från början. Först bygger man bostäder och kontor, och sedan bygger man mataffär - vi har gjort tvärtom, säger Tommy Fritz.EN SYNLIG STADSDEL

Det geografiska läget på Munksjöstaden, precis vid Munksjön i centrala Jönköping ger en närhet till både naturen och sorlet från shoppinggatorna i staden. Ett centralt, men ändå lugnt område.

– Vårt läge gör att vi syns väl, och jag tror att det visar på en framåtanda och utvecklingskänsla, att vi växer och är på väg framåt. Vi bygger mycket för att skapa upplevelser, man skall inte bara kunna jobba här, och inom 2 år kommer den sista sträckan längs kaj- och strandpromenaden att öppnas upp.

Tosito Fastigheter har jobbat hårt med att få till en bra mix av olika företag som etablerat sig i Munksjöstaden och området har blivit väldigt populärt.

– Just nu är vakansgraden nådd på kontorslokaler, vi hade 3-4 vakanta våningar som vi hyrde ut i höstas men nu vi har faktiskt kö. Nu bygger vi mest bostäder men husen har kommersiella inslag i bottenplan, fler kontor kommer att komma i en senare fas.


Fakta:

Munksjöstaden ägs av Tolust (som ägs tillsammans av Tosito och Lustgården)


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.