Sol på Kallebäcks Terrasser

29 december 2020

Kallebäcks Terrassers nya stora kontorsbyggnad blir självförsörjande på förnybar energi. Save by Solar ska nu installera 508 solcellsmoduler på byggnadens tak. Egenproducerad vindkraftsel tillsammans med 1 000 kvadratmeter solcellsmoduler bidrar till en klimatsmart vardag för kontorshyresgästerna som flyttar in i slutet av nästa år. Solcellsproduktionen kommer också att generera närproducerad el till laddningsplatserna i fastighetens garage.

kallebäck.jpg
Bild: Wallenstam

Om ett år står den cirka 250 meter långa kontorsbyggnaden i Kallebäcks Terrasser klar. Utöver moderna, flexibla kontorslokaler finns även garage- och parkeringsplatser för såväl cykel som bil i samma byggnad. Här planeras också för ett stort gym med panoramautsikt. Med de nya solcellsmodulerna på taket kommer 150 MWh el att mikroproduceras på plats.

Det känns väldigt bra att utöver fantastiska kontorsytor i ett helt nytt område också kunna bidra med närproducerad energi till fastigheten och våra blivande kontorshyresgäster i Kallebäcks Terrasser.

– Det känns väldigt bra att utöver fantastiska kontorsytor i ett helt nytt område också kunna bidra med närproducerad energi till fastigheten och våra blivande kontorshyresgäster i Kallebäcks Terrasser, säger Marina Fritsche, vice vd för Wallenstam.

Kontorsfastigheten ligger i direkt anslutning till E6:an och riksväg 40, med närhet till både Landvetter flygplats och Centralstationen. Lokalernas utformning bygger på det nya mobila sättet att arbeta och redan nu är inredningskoncept på plats för såväl små, medelstora som större verksamheter.

– Det känns fantastiskt att tillsammans med Wallenstam vara del i utvecklingen av Kallebäcks Terrasser och bidra till en klimatsmart installation av solcellsmoduler på en så stor yta som 1 000 kvadratmeter för den stora kontorsbyggnaden, säger Simon Johansson, regionansvarig säljare i region väst på Save by Solar.

Med el från vind och sol kommer den cirka 250 meter långa kontorsfasaden längs E6:an att bidra till ljus i mörkret med en ljuslist som lyser upp och symboliserar Kallebäck Terrassers nivåskillnader i området.

Det var i början av 2019 som byggnationen av Kallebäcks Terrasser, påbörjades. Här växer nu de första kvarteren fram i en levande stadsdel som på sikt omfattar 1 800 nya hem och 1 200 kontorsplatser samt skola, förskolor, restauranger, caféer och närservice. Kontorsbyggnaden har ritats av Liljewall arkitekter och byggentreprenaden drivs av BRA Bygg.

Wallenstam är ett företag som gör mer än förvaltar hus. I nära samarbete med staden arbetar vi för att skapa trygga platser och områden som människor vill bo i, arbeta i och besöka. Wallenstam bygger, utvecklar och förvaltar fastigheter i Stockholm, Göteborg och Uppsala. 

Vi erbjuder ett kvalitativt utbud av bostäder på båda orter och har valt att koncentrera våra kommersiella fastigheter till Göteborg. Vi tar miljöfrågan och det ökade behovet av trygghet i vårt samhälle på största allvar och letar hela tiden nya möjligheter att bygga, utveckla och arbeta mer hållbart.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.