Smaka på det lekfulla kontoret

27 juni 2019

Visste du att det finns mycket forskning som bevisar att framtidens kontor bör fyllas med lek? Genom lek blir man mer kreativ, mer produktiv och får en bättre gemenskap på arbetsplatsen.

Lokalguiden har intervjuat Jenny Madsen på Superlab vars filosofi är att lek skapar kreativitet och är ett viktigt verktyg på morgondagens arbetsplats. Allt sprunget ur forskningen. Här kommer ett litet smakprov ur artikeln som i sin helhet publiceras i augusti.  

Som vid vilken arbetsplatsförändring som helst handlar det om att ta reda på vad medarbetarna vill ha genom att göra en medarbetarundersökning. Det viktigaste, som även är utmaningen, är nämligen att man måste hitta sina egna regler, sin egen nivå av lek och hur man ska leka. Och få alla att förstå att lek är något positivt. 

Det är inte alls säkert att medarbetarna bli mer lekfulla bara för att man ställer in ett pingisbord på kontoret. Det handlar om att skapa en miljö som är tillåtande.

- Det är också jätteviktigt att ledningen är med på lektåget, att det är tillåtet uppifrån, menar Jenny. 

Därefter kan man titta på inredningen som ett verktyg, det är inget svar. Det handlar istället om att skapa en kultur. 

- Det är inte alls säkert att medarbetarna bli mer lekfulla bara för att man ställer in ett pingisbord på kontoret. Det handlar om att skapa en miljö som är tillåtande, där det finns ytor och möjligheter att ha roligt. Att skapa en dynamisk miljö är också jätteviktigt, det oförutsägbara är en viktig grundbult. Utse till exempel några som ansvarar för att det med jämna mellanrum händer någonting på kontoret som stimulerar.

En lekfull miljö känns både mer bekväm och mer tillåtande och skapar ringar på vattnet som till exempel gör att fler både vågar göra sig hörda och göra fel. Man ser också att gemenskapen ökar och att man lär sig mer när man har roligt. Dessutom, trots att man kanske inte tror det, visar olika rapporter att även produktiviteten och innovationsnivån ökar.

Och det räcker med micropauser för att få resultat. 

Superlab har skrivit boken ”The playful office”. Kan bland annat köpas här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.