Skapa grönare kontor

8 februari 2023

Nu blir det enklare för inredare och arkitekter att planera för växtinredning. Anledningen är en ny molntjänst som på ett enkelt och snabbt sätt tar fram växtlösningar som är anpassade för olika miljöer. "Vi ser att intresset för växter som en del av inredningen ökar, bland annat för att de bidrar till en mer hälsosam arbetsmiljö", säger P-A Östensson, medgrundare och VD på WeDoGreen, som på Möbelmässan i Stockholm, 7-11 februari, lanserar en ny molntjänst för planering av växtinredning.

grönt kontor.jpg
Bild: PastedGraphic

Det nystartade techföretaget WeDoGreen har utvecklat en digital plattform där inredningsarkitekten, eller den som planerar för inredningen, kan välja ut och presentera förslag på olika växter i sin tänkta miljö. Idén kommer från branschen då växtinredare sett ett behov av att lättare kunna ge bra underlag till offerter och på så sätt komma in tidigare i processen. 

Molntjänsten är kopplad till WeDoGreens nät av lokala växtinredare över hela landet som utför själva arbetet med att köra ut växterna och sedan underhåller dem.  

Plattformen ger kostnadsfritt inredaren eller arkitekten tillgång till informativa och tilltalande bilder med tusentals växter och krukor.

– Plattformen ger kostnadsfritt inredaren eller arkitekten tillgång till informativa och tilltalande bilder med tusentals växter och krukor. Genom att använda en ljusmätare som WeDoGreen tillhandahåller, selekteras de växter fram som lämpar sig bäst för den aktuella miljön och som finns tillgängliga, säger P-A Östensson. 

När olika typer av växtlighet ska planeras blir det ofta väldigt sent i processen. Det kan dessutom vara tidskrävande och krångligt. Detta trots att växter är bevisat bra för arbetsmiljön och att arbetsplatser med mycket grönt har 10-15 procent mindre sjukskrivningar enligt flera oberoende undersökningar. 

– Ett problem är att det blir mycket handpåläggning av både inredare och växtleverantör och det kan vara svårt att få tag i växter på kort varsel, säger P-A Östensson. 

Stor potential

P-A Östensson uppskattar att växtinredningsbranschen omsätter omkring en miljard kronor idag, men att potentialen är betydligt större. Mindre än hälften av alla företag i Sverige har växter och av de som har växter är det få som har ett växtinrednings-företag som hjälper till.

 – Vi ser oss inte som en konkurrent till befintliga lokala växtinredningsföretag, i stället kommer vi att kunna generera mer jobb åt växtinredningsbranschen.

Molntjänsten är färdigutvecklad och WeDoGreen är nu i gång med att testköra det hos sina första kunder. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.