Samarbetsanda på högsta nivå när GoCo växer

29 februari 2024

Visionen är en life science-stadsdel i världsklass med 350 företag och 7 000 medarbetare. Stora delar är redan på plats – och lockar till sig globala talanger och företag. Nu pågår byggnationen av nästa etapp om 100 000 kvm. Först ut är en storskalig byggnad med toppmoderna labb och avancerade träningsmiljöer.

Bild: GoCo
Bild: GoCo

Den nya kombinationsbyggnaden på 14 000 kvm går under namnet GoCo Active Lab. Precis som resten av GoCo Health Innovation City är den utformad för att underlätta samarbete och sammanföra krafterna från industri, akademi och offentlig sektor. Den beräknas vara klar under sommaren 2026. 

Nordiskt centrum för avancerade terapier 

De nya labben kommer att utgöra basen för CCRM Nordic, ett nationellt centrum med fokus på utveckling och produktion av avancerade läkemedel och behandlingar, så kallade ATMP. Till skillnad från konventionella läkemedel, som syntetiseras kemiskt i ett laboratorium, är dessa baserade på gener, vävnader eller celler.  

Dessa biologiska mediciner har stor potential för både patienter med allvarliga och idag obehandlingsbara sjukdomar, och Sveriges exportintensiva life science-sektor. 

– Vi är väldigt stolta och glada över att vi får flytta in i en byggnad som möter våra behov av avancerade labb och samtidigt ger oss möjlighet till samarbete, innovation och fokus på människors hälsa. Detta ligger helt i linje med vad vi står för och ger oss rätt förutsättningar för att framgångsrikt bidra till utvecklingen av framtidens läkemedel, säger Fredrik Wessberg, vd för CCRM Nordic, i ett pressmeddelande.

Henrik Lundquist investerar i GoCo Active Lab 

Byggnaden kommer också att bli en forskningsarena för flera stora aktörer som Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet och OligoNova, centrum för oligonukleotidterapier.  

Den andra delen av den nya byggnaden består av konceptet Active, där nya rön inom idrottsmedicin, mental hälsa och nutrition kombineras med resurser för träning och rehab för både elitidrottare och allmänhet. 

En nyckelperson i satsningen är hockeylegendaren Henrik Lundquist som är en av ägarna. Målet är att bidra till en bättre folkhälsa genom att skapa broar mellan elitidrott, allmänidrott och den senaste forskningen. 

Stadsdelen i Mölndal växer snabbt  

Parallellt med utvecklingen av GoCo Active Lab växer stadsdelen med fler forskare, entreprenörer och företag som engagerar sig. Redan idag har över 70 aktörer flyttat in.  

Bland dem finns diagnostikföretaget Fujirebio Diagnostics, medicinteknikföretaget Xvivo Perfusion, bioteknikföretaget Ribocure och den lokala biltillverkaren Volvo Cars.  

I början av nästa år kommer även Mölnlycke Healthcare att flytta sitt huvudkontor till GoCo. Det globala medtechbolaget flyttar in i en nybyggd lokal på 16 000 kvm med plats för 800 personer.  

Totalt utvecklas 200 000 kvadratmeter bredvid AstraZenecas stora FoU-anläggning, ett projekt värt nära 4 miljarder svenska kronor. 

Mölndal har länge varit ett nav för Göteborgs life science-sektor, med globala företag som Wellspect, Dentsply-Sirona, Essity och Smith & Nephew som driver viktiga FoU-anläggningar där.  

– Life science är ett styrkeområde för Göteborg och Sverige. Det som händer i Mölndal bygger vidare på regionens framgångstradition och skapar ännu fler möjligheter till samarbete. Det stärker ytterligare vår regions attraktionskraft för investeringar, talanger och internationella samarbeten, säger Iris Öhrn, investeringsrådgivare för life science på Business Region Göteborg.  

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.