Södertull, där allt är möjligt

5 december 2022

Vasakronan håller på att utveckla Södertull som ligger i ett av Malmös absolut mest centrala lägen, mitt emellan Malmö C och Triangeln. I de klassiska 60-talshusen har man redan samlat en mix av verksamheter och företag men här finns plats för fler nytänkande eldsjälar. I det som ska bli ett urbant och nyskapande kvarter, där allt är möjligt.

Södertull var förr en av portarna in till Malmö, idag är läget perfekt både för butiker och kontor, mitt emellan Malmö C och Station Triangeln, och en plats som Vasakronan i skrivande stund håller på att utveckla. Tillsammans med Malmö Stad, hyresgäster i kvarteret och andra fastighetsägare har man arbetat fram en stråkstrategi och vision.

Ett unikt utbud

– Södertull ska vara ett urbant och nyskapande kvarter med ledord som Utveckla, Uppleva och Uppdatera, beskriver Anneli Dahl, uthyrningschef på Vasakronan. Vår ambition är att skapa en unik plats med alltifrån start ups och innovativa storföretag till handel och spännande matkoncept. Vi vill skapa ett utbud som inte finns någon annanstans i Malmö. Här finns utrymme för nytänkande eldsjälar och early adopters som vill skapa nya sätt att sälja både tjänster och produkter. Eller som vi säger: Södertull, där allt är möjligt.

Svårslaget läge

Södertull uppfattas idag som ”up and coming” och är ett läge som många är nyfikna på.

– Det är ett svårslaget läge som både erbjuder en citykänsla men som också har närhet till både grönområde och vattenstråk. Under sommarhalvåret är trapporna ner mot kanalen en favoritplats för många, att äta sin lunch eller bara ta en paus i solen, beskriver Anneli Dahl. Plus att det givetvis är smidigt att ta sig hit med allmänna kommunikationer.

Vi vill skapa ett utbud som inte finns någon annanstans i Malmö.

Redan idag finns här en fin mix av verksamheter och företag som gör att platsen är aktiv från morgon till sen kväll.

– Här finns riktigt schyssta kontor, coworking för spelutvecklare, biograf, restauranger, butiker, förskola och mycket mer, beskriver Eric Sjöstedt, affärschef handel, Vasakronan.

Spännande kontor

Vasakronans fastigheter, i klassisk 60-talsstil, markerar platsen och just det tidstypiska är något man sätter stort värde på.

– Vi vill bevara och gärna lyfta fram det typiska för 60-talet, exempelvis med neonskyltar och neonband runt fastigheterna.

Just nu pågår ett spännande kontorsprojekt där en butiksyta konverteras till kontor.


– Kontoret blir på cirka 440 kvm, större delen av ytan finns på plan två och kontoret får en egen entré direkt från gågatan. Lokalen kommer präglas av en industriell känsla med synliga installationer, betonggolv och stora öppna ytor, beskriver Anneli Dahl.

Vasakronan märker att många företag har funderingar kring vilken roll just kontoret ska ha efter pandemin.

– Numera kan ju många utföra sitt arbete på många olika platser, menar Anneli Dahl. På ett kontor, på ett café, hemma eller på lantstället. Vi ser att företagen ofta efterfrågar en mix av att både kunna arbeta på annan plats och på kontoret, och att hitta bra lösningar för de nya så kallade hybridmötena. Många diskuterar kring hur vi ska skapa dragningskraft till kontoret, så att man kan bygga en stark företagskultur och få det sociala utbytet kollegor emellan. Så där ser vi ju en skillnad i att man ser kontoret som kanske viktigare än någonsin, för att skapa den där attraktiva samlingsplatsen alla vill åka in till. Detta och lite till vågar jag säga att man kan få här på Södertull.

Planer framåt

I kvarteret finns också fina möjligheter för handel.

– För våra hyresgäster inom retailsegmentet har vi vår nya Open spot, fortsätter Eric Sjöstedt. Det är en konceptuellt inredd pop up-lokal som man hyr under en begränsad period. Perfekt både för välkända aktörer som vill lansera en ny kollektion eller helt nya varumärken som vill testa marknaden, eller dyka upp i en ny stad.

Och det finns flera planer framåt.

– Vi är otroligt peppade på att under 2023 få välkomna det framgångsrika karaokebar-konceptet Moyagi, ett tillskott vi tror kommer komplettera restaurang- och nöjesutbudet på ett väldigt fint sätt. Vi är i full gång med att specialanpassa deras lokaler, som tidigare varit del av både en biograf och en bokhandel, för bland annat restaurang, cocktailbar och karaokerum. Genom kvarteret går dessutom två välkända passager som under 2023 kommer genomgå en rejäl ansiktslyftning. Bland annat ska vi här tillföra innovativa ljusinstallationer och fräscha till ytskikten, avslutar Anneli Dahl och Eric Sjöstedt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.