Så ska Hamnpiren i Jönköping utformas

16 januari 2024

Möt Vättern ovanför, i och under vattenytan. På bryggor, vid badplatser, i parken eller vid småbåtshamnens torg. Här är vinnarförslaget i arkitekttävlingen för den framtida utformningen av Hamnpiren i Jönköping.

Under 2023 ordnade Jönköpings kommun tillsammans Sveriges Arkitekter en tävling för framtida utformning av Hamnpiren och kajstråket i centrala Jönköping. Efter en pre-kvalificeringsprocess våren 2023, där 38 intresseanmälningar kom in, bjöds tre team in för att delta i tävlingen anonymt.


Pirområdet är redan idag välbesökt, men platsen behöver utvecklas och för att få en väl fungerande och attraktiv målpunkt krävs en nystart för området. Hamnpiren är kopplingen mellan Jönköping, Vätterstraden och Vättern. Detta är en mötesplats för alla där sjöliv, strandliv och stadsliv möts. Att utveckla området är också en del i det strategiska och kommunövergripande arbetet att göra hela södra Vättern mer attraktivt.


– Det här är Jönköpings kommuns första stora arkitekttävling på länge och utformningen av just pirområdet är ett viktigt projekt för vår stadsmiljö och Jönköpings identitet. Det var mycket hög nivå på alla de tre inkomna förslagen. Genom att juryn var helt enig har vi kunnat ta ett tydligt beslut om en vinnare – Vattenstaden, som är ett fantastiskt förslag, säger Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt i Jönköpings kommun och ordförande i juryn för arkitekttävlingen.


Teamet bakom vinnarförslaget Vattenstaden är Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Sted, Beek Arkitekter, HallemarHejderlind och Göran Cars.


Juryns ord om det vinnande förslaget

”Förslaget Vattenstaden har med Vättern som utgångspunkt förlängt stadens arkitektoniska struktur ut i den stora sjön. På så vis skapas en livsmiljö där nya stråk och noder spänner över vattnet. Här får alla vara och här är vattnets olika aktiviteter i fokus - både ovan, under och i. Den naturliga hamnkanalen mellan Vättern och Munksjön förlängs till en innovativ och unik vattenboulevard som nu bättre binder samman stadens båda sidor. Den gamla vågbrytaren öppnas upp med en ny stormtrappa. Antingen skyddad under denna pärla eller för den modige ovanpå får vi äntligen möta Vätterns fulla kraft, eller en helt annan dag, överblicka sjöns still - het och lugn där bort mot horisonten i norr.”


– Det finns en tydlig grundidé som genomsyrar hela det vinnande förslaget. Här finns mötesplatser för alla och varje detalj är anpassad efter Vättern. Intentionen med att skapa en stadsdel i Vättern har man lyckats bra med genom att skapa en sammanhängande struktur, precis som ett gatunät med bryggor, pirer och byggnader anpassade till platsen, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd.


– I en tid där vi har väldigt många och stora investeringar ska även piren prövas i kommande budgetarbeten för att se vilken takt som är möjlig.


Vinnarna blir en viktig del i detaljplanearbetet

Vinnarteamet får nu fortsatt uppdrag att arbeta nära kommunens tjänstepersoner genom kommande detaljplanearbete och ett fördjupat programarbete.


– Vi ser fram emot att börja jobba tillsammans med det vinnande teamet direkt. De kommer vara en viktig del i detaljplanearbetet som vi hoppas kommer dra igång under våren. Nu har vi visioner att utgå från när vi ska få till ett område som sätter Jönköping på kartan, säger Tor Olsson, uppdragsledare för arkitekttävlingen.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.