Så lunchar Sverige på jobbet
Publicerad: 7 november 2025
Nu lanserar Convini Lunchrapporten 2025; en kartläggning av svenskarnas lunchvanor på jobbet. Rapporten visar att bara 2 av 10 svenskar tar en lunchpaus på mer än 45 minuter, och flera upplever en arbetsvardag som lätt blir stillasittande och tidspressad. Samtidigt framträder en bild av en nation som värderar lunchstunden högt - som en viktig paus för energi, återhämtning och gemenskap på jobbet.
För andra året i rad tar Convini tempen på svenskarnas lunchvanor. I Lunchrapporten 2025 framkommer att bara 2 av 10 svenskar tar en lunch på 45 minuter eller mer. Var fjärde person (25 procent) hoppar dessutom över jobblunchen minst en gång i veckan, oftast på grund av stress eller tidsbrist. 7 av 10 uppger också att deras arbete är helt eller mestadels stillasittande och många tar inga aktiva rörelsepauser.
Samtidigt visar rapporten att lunchpausen fortsätter spela en viktig roll för trivsel och prestation. 61 procent uppger att de umgås med sina kollegor på lunchen, och 8 av 10 känner sig både gladare och mer fokuserade efter sin paus. Lunchen är därmed mer än en måltid - den fungerar som en social paus, en stund för energi och gemenskap. Det gör lunchen till en liten men avgörande investering i välmående, både för individen och för arbetsplatsen som helhet.
– Efter 30 år som en del av svenskarnas jobblunch är det fint att se att lunchstunden fortsätter spela en så viktig roll, både för återhämtning och gemenskap på jobbet. I en vardag som ofta kantas av ett högt tempo och stillasittande blir den stunden viktigare än någonsin. Det handlar om mer än mat, det handlar om energi, välmående och arbetsglädje, säger Niclas Dorfh, Commercial Director på Convini.
Pris, hälsa och tid är de faktorer som främst styr svenskarnas val av lunch på jobbet. Majoriteten tycker att det är viktigt att maten är prisvärd (58 procent), att den är hälsosam (44 procent) och snabb (41 procent). På frågan om hur mycket man betalar för sin lunch uppger nästan hälften (46 procent) att de betalar mellan 100 och 150 kronor för lunchen.
Pasta och sallad står i en egen klass
Favoriterna på tallriken är pasta och sallad, kanske för att båda balanserar det vi ofta söker mitt på dagen: pastan ger en mättnad och energi för eftermiddagen, medan salladen erbjuder något lättare och fräschare som funkar oavsett säsong. Både sallad och pasta går dessutom att variera i all oändlighet oavsett om man föredrar kött, vego, billigt eller något lyxigare.När svenskarna väljer lunch på jobbet hamnar faktorer som närodlat, ekologiskt, klimatvänligt och vegetariskt eller veganskt längre ner på listan - precis som i förra årets Lunchrapport.
Tareq Taylor: “Mat handlar för mig om omtanke”
I årets rapport medverkar även kocken och TV-profilen Tareq Taylor, som reflekterar över lunchens roll i en alltmer tidspressad vardag:– Mat handlar för mig om omtanke. När vi äter något som smakar gott, lagat med bra råvaror, så händer något - vi stannar upp, andas och låter kroppen hämta ny energi. Det är därför jobblunchen är så viktig. Den ger oss inte bara näring utan också en stund av glädje och gemenskap. Att bra mat finns tillgänglig där vi arbetar gör det lättare att faktiskt ta den där pausen som kroppen behöver, säger Tareq Taylor.
Se alla lediga lokaler i Sverige här.