Så kan nya Lunakvarteret se ut

16 januari 2024

I förra veckan samlades kommunmedarbetare och politiker i Södertälje stadshus för att ta del av de fyra tävlingsbidrag som läggs fram till juryns bedömning i arkitekttävlingen om Lunakvarteret.

lunakvarteret960.png
Bilder: Telge Fastigheter

Stadsarkitekt Anderas Pålsson och Elena Qyreon som är huvudprojektledare för det nya Lunakvarteret presenterade de fyra arkitektteamens koncept och visionsbilder för kvarteret. Nu tar juryarbete vid och vinnaren kommer presenteras i mars.


— Vi har fått in fyra mycket intressanta förslag som på olika sätt belyser frågeställningarna i programmet. Det blir mycket spännande att arbeta vidare med det vinnande förslaget för utveckling av nya Luna, säger Elena Qyreon, Huvudprojektledare nya Luna, Telge Fastigheter.


Arkitektteamens tävlingsbidragen som presenterades idag är helhetskoncept för det nya kvarteret. Uppgiften har varit att gestalta visioner och utarbeta konkreta förslag på hur Lunakvarteren kan utvecklas utifrån sex övergripande mål. Arkitektteamen kommer att förbli anonyma fram till att vinnaren presenteras. 


— Att äntligen få se fyra olika tolkningar utifrån vårt program och våra höga ambitioner är otroligt spännande och lärorikt. Oavsett vilket av förslagen som kommer att stå som det vinnande så är den här processen något som kommer att berika Södertäljes stadskärna i generationer framöver, säger Anderas Pålsson, stadsarkitekt, Södertälje kommun.

Juryn, som består av sju representanter från Telge Fastigheter, Södertälje kommun och Sveriges Arkitekter, kommer bedöma förslagen utifrån ett antal på förhand fastställda kriterier. Det vinnande förslaget kommer sedan ligga till grund för den nya detaljplanen för kvarteret. Telge Fastigheter har som ambition att anlita vinnaren i arbetet med hela eller delar av projektet.


Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.