Säg hej till månen

1 juni 2023

Två viktiga faktorer för atmosfären i ett rum är ljudlandskapet och ljussättningen. Akustiklampan Moon är ett välregisserat möte mellan belysning och akustik signerat formgivaren Thomas Bernstrand, som här kombinerar sin långa erfarenhet inom belysning med sitt intresse för akustik.

moon.jpg
Bild: Abstracta

Moon är en klotformad lampa med riktat ljus, som kännetecknas av funktionell precision,

innovation, och akustisk såväl som belysningsmässig prestanda i den högsta divisionen. Lampans form och generösa storlek gör att den effektivt absorberar såväl hög- som lågfrekvent buller.

- Jag har tänkt mycket på rymden, månen, och det vakuum som råder där, vilket innebär att det finns ljus, men att det är alldeles tyst, säger Thomas Bernstrand. Estetiskt sett kännetecknas Moon av elegans och perfektion i utförandet. Här kombinerar jag två klassiska lampformer: klotet och konen, som döljer sig inuti klotet. På så sätt har det varit möjligt att skapa en klotformad lampa med riktat ljus.

Jag har tänkt mycket på rymden, månen, och det vakuum som råder där, vilket innebär att det finns ljus, men att det är alldeles tyst.

Varje detalj är genomtänkt och materialen är valda med omsorg. Ljudabsorberande filt och textil möter metall. Funktionaliteten är hög. Inuti klotet döljer sig också LED-belysningens drivdon. Armaturen är insänkt i lampan för att åstadkomma ett riktat, bländningsfritt ljus. Dalistyrning är standard. Dessutom är det enkelt att skifta färgtemperatur. Grundinställningen är 2700 kelvin (K). Men det går att byta till exempelvis 3000 eller 4000 K, för den som önskar ett vitare, mindre varmt ljus. Även armaturens mikroprisma går smidigt att byta ut mot ett annat.

Vad gäller Moon lämnas ingenting åt slumpen. Efter två års utvecklingsarbete har Bernstrand i nära samarbete med Abstractas produktutvecklare åstadkommit en produkt där formen inte bara utnyttjas till att åstadkomma ett riktigt bra ljus, utan också för att maximera den akustiska

kapaciteten. Höljet består av två akustikfiltar, med olika egenskaper, och tack vare konstruktionen kan även luften inuti lampan utnyttjas som ett ljudabsorberande material. På så sätt blir den akustiska effekten mycket hög samtidigt som materialåtgången är låg, och därmed också lampans vikt.

Akustikfiltarna i Moon är delvis gjorda av polyester från återvunna PET-flaskor. Produkten omfattas, precis som alla produkter från Abstracta, av Zero Waste – Abstractas återbrukstjänst för uttjänta produkter. Moon är brandklassad och kan därför placeras i alla typer av utrymmen.

Moon levereras med en elegant textilklädd kabel som är förstärkt, vilket innebär att det inte behövs någon vajer för upphängning. Kabeln finns i flera färger, för att harmoniera med filten, som finns i ljusgrå, mörkgrå, beige, och mörkblå. Armaturens delar är antingen i högblankt vitt eller mattsvart beroende på vilken färg på filten du föredrar: vitt till ljusgrå filt, och svart till beige, mörkgrå, och mörkblå filt.

Moon är lättplacerad och kan monteras på en rad olika sätt: i kluster, i rader, eller solitärt. De akustiska egenskaperna varierar beroende på var och hur den placeras i rummet. Moon absorberar framförallt ljud från samtal – både hög- och lågfrekventa ljud. Därför passar den perfekt i miljöer som restauranger, lobbyer, och platser för co-working. Men här spelar också placeringen roll. Om Moon placeras i hörn absorberar den i huvudsak samtalens lågfrekventa basljud. Placeras den mer centralt tar den hand om de högfrekventa ljuden.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.