Rum eliminerar virus

16 december 2021

Module Hygien är en kollektion av enskilda rum med ett automatiskt UV-C-desinfektionssystem som på fem minuter dödar 99,9 procent av eventuella coronaviruspartiklar samt övriga virus och bakterier i rummet. Module Hygien säljs i Finland, Tyskland, Sverige och Norge.

module.jpg
Kollektionens två rum hDuo- och hTeam har utmärkt ljudisolering och akustik, effektiv ventilation och indirekt reflektionsfri belysning. Bilder: Module

Module Hygien har ett desinfektionssystem som bygger på UV-C-ljus och som på fem minuter dödar 99,9 procent av virus och bakterier som eventuellt finns i rummet. De ljudisolerade rummen med automatisk desinfektion erbjuder säkra förhållanden för effektivt arbete och koncentration till exempel på kontoret och i offentliga lokaler. 

hDuo lämpar sig till exempel som ett ljudisolerat lugnt arbetsrum och för distansmöten och hTeam dessutom som mötesrum.

– Vår Hygienkollektion inkluderar två enskilda rum: hDuo lämpar sig till exempel som ett ljudisolerat lugnt arbetsrum och för distansmöten och hTeam dessutom som mötesrum. Rummen är designade för att stödja effektivt arbete. Förutom en bra ljudisolering har rummen en behaglig akustik, effektiv ventilation och LED-belysning som inte bländar eller orsakar reflektioner på datorskärmen, berättar Harri Välimaa, verkställande direktör för Muotolevy Tilaratkaisut Oy. Module utgör en del av Muotolevy och rummen tillverkas på Muotolevys fabrik i Nummela i södra Finland. 

Det laminära luftflödet i Module-rummen gör att aerosoler som eventuellt innehåller virus och som uppkommer till exempel när någon nyser eller andas ut snabbt trycks ner mot golvet.  Rummet är säkrare än en normal öppen kontorsmiljö också för möten eller pararbete eftersom aerosolerna inte svävar runt inuti rummet.


– Det automatiska UV-C-desinfektionssystemet och det laminära luftflödet i våra rum bidrar till att förebygga spridningen av sjukdomar i arbetsmiljön och därmed till minskad sjukfrånvaro. Dörrhandtagen till rummen har dessutom en antibakteriell ytbehandling som dödar upp till 99,99 procent av skadliga mikrober, säger Välimaa.

Desinfektionsmetoden som bygger på UV-C-ljus har i flera årtionden använts för att döda virus och bakterier i luften, på ytor, föremål och i vatten. Studier har visat att UV-C-ljuset effektivt dödar virus, även coronavirusets (SARS CoV-2) RNA, vilket förhindrar att de sprids och ökar. Resistens mot UV-C-ljus hos virus eller bakterier har inte konstaterats i undersökningar. UV-C-ljuset som används i Module Hygienkollektionens rum är inte ozonerande.

Det automatiska desinfektionssystemet i Module Hygien-kollektionens enskilda rum startar när rummet är tomt och dörren stängd. Rummen har en signallampa som visar om desinfektionen är klar, håller på att starta eller pågår. Efter den snabba och effektiva desinfektionen är rummet fritt från virus och klart att erbjuda en säker arbetsmiljö för de följande användarna.

Läs mer här

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.