Regional inkubator i Västernorrland

26 oktober 2018

BizMaker har beviljats finansiering om drygt 15,5 miljoner kronor från Region Västernorrland och totalt 4,15 miljoner från länets sju kommuner för att under tre år vidareutveckla den regionala inkubatorn genom samverkansprojektet SPRINT.

Bild: pixabay.com

Matts Nyman, inkubatorchef på BizMaker: 

- Uppslutningen från hela regionen har varit fantastiskt. Det är tydligt att man sätter stort värde på vår verksamhet och ser de långsiktiga effekterna som nya innovationer och växande företag ger. 

SPRINT, Samverkan i projekt för regional innovation och tillväxt, är ett treårigt projekt som 2019-2021 ska vidareutveckla inkubatorsystemet och främja tillväxten av fler innovativa företag i länet. Projektet tar vid årsskiftet över stafettpinnen efter VINK, ett EU-projekt som drivs av BizMaker fram till 31 december 2018.

– Uppbyggnaden av vår regionala inkubator är en unik satsning som engagerat hela Västernorrland och skapat eko över resten av Sverige. Nu hoppas vi även kunna växla upp projekt SPRINT i EUs strukturfonder, för att ge ännu större pang för pengen till vår region, säger Eva Nyh Hederberg, vd på Åkroken Science Park AB.

Lärdomar har dragits och utvecklingsområdena som identifierats i det nya projektet är affärsutveckling, modeller och processer för samverkan, positionering och ökade insatser för mångfald och jämställdhet.- Man brukar säga att det tar minst sju år att bygga ett växande företag. Vår målsättning är att bidra med kvalificerat affärsstöd för att halvera tiden från idé till marknad. Vi ser också att företag som satsar på jämställdhet har större möjligheter till hållbar tillväxt, säger Matts Nyman.

Genom aktiv samverkan mellan Västernorrlands kommuner och innovationsaktörer ska projekt SPRINT leda till en regional tillväxtmotor som på ett långsiktigt och effektivt sätt arbetar för att uppnå målen i den regionala utvecklingsstrategin.

– Vi ser BizMaker och projekt SPRINT som ett viktigt verktyg för att positionera Västernorrland som en stark region för hållbar innovation och tillväxt i Sverige, säger Maria Lidgren, tillväxtchef på Region Västernorrland.

Projekt SPRINT 2019-2021 kommer att drivas av BizMaker som är ett affärsområde inom Åkroken Science Park AB. Region Västernorrland finansierar projektet med 15 537 844 kronor. Västernorrlands samtliga kommuner är medfinansiärer och går in med totalt 4 150 000 kronor. ALMI, BRON Innovation, Coompanion, Handelskammaren, Mittuniversitetet och RISE Processum medverkar som samverkanspartners i projektet.

Sedan 2004 har BizMaker utvärderat över 4 000 affärsidéer och coachat drygt 430 startups. Idag rankas BizMakers inkubator som en av de främsta i landet av Vinnova, som också finansierar verksamheten under 2018-2019 med så kallade nationella Excellensmedel i syfte att främja utvecklingen av nya kunskapsintensiva företag med stor internationell potential.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.