Redan ett bolag att räkna med

20 september 2019

Sweden Logistic Property (SLP) har haft strålkastarljuset på sig sedan uppstarten i slutet av förra året. Kanske inte så konstigt med välkända namn som Peter Strand, Mikael Hofmann, Greg Dingizian och inte minst Erik Selin som grundare. Tidigt flaggade man för att SLP ska bli en självklar aktör inom lager- och logistikfastigheter i Sverige och bara efter några månader in business är man redan en bra bit på väg. Fem fastigheter ligger i portföljen och fler köp är att vänta. ”Vi både vill och kan”, menar Nicklas Schmidt, delägare och affärsutvecklare.

SLP.jpg
Nicklas Schmidt, affärsutvecklare/delägare, Mikael Hofmann delägare, Christian Berglund fastighetschef/delägare, Jesper Mårtensson, ord. styrelseledamot och Peter Strand, styrelseordförande/delägare. Saknas på bilden: Erik Selin och Greg Dingizian.

Swedish Logistic Property startades i slutet av 2018 av Peter Strand, Mikael Hofmann, Greg Dingizian och Erik Selin. I mars 2019 tillkom också Christian Berglund och Nicklas Schmidt som delägare, båda närmast från Catena. Alla sex är tydliga entreprenörer med erfarenhet av fastigheter och affärer på olika sätt. Inte minst är Erik Selin en välkänd profil men för honom är logistikfastigheter ett helt nytt segment. Greg Dingizian sålde för några månader sedan sitt stora bestånd i Victoria Park, ett bolag där även Peter Strand, som är styrelseordförande, har ett långt förflutet. Mikael Hofmann är ägare av Er-Ho Bygg som är tredje största ägaren i Brinova. Duon från Catena, Nicklas Schmidt och Christian Berglund, är affärsutvecklare respektive fastighetschef i bolaget och det är främst de och Peter Strand som på plats håller på att bygga upp det nybyggda kontoret i Lockarp. Alldeles nyligen anställdes också Filip Persson som förvaltare och i skrivande stund söker bolaget även en ekonomichef.  

Vår affärsidé är att hyra ut rätt lokal till rätt företag på rätt läge. Vem vet vart det tar oss?

Även utanför Malmö

När vi skriver september har SLP redan skickat ut flera pressmeddelanden som berättar om förvärv. De två första offentliggjordes i mars i form av två moderna logistikfastigheter i Malmöområdet. Fastigheterna är fullt uthyrda och omfattar tillsammans över 7 000 kvm uthyrningsbar yta. Den ena fastigheten ska vidareutvecklas genom en nybyggnation som innebär en ökning av de uthyrningsbara ytorna inom fastigheten med över 40 procent. Hyresgäst är Tojos Plast som hyr hela fastigheten som efter tillbyggnad kommer omfatta cirka 4 630 kvm. 

– Vi köper för att utveckla så det här förvärvet känns helt rätt. Och att få bygga för en befintlig hyresgäst innebär givetvis ett förtroende, berättar Nicklas Schmidt.

I mars kom också meddelandet att bolaget förvärvat en stor fastighet i Ljungby med en uthyrningsbar yta på drygt 40 000 kvm. Här är den största hyresgästen PostNord som hyr cirka 40 procent av ytorna. Och även här finns det utvecklingspotential.  

– I Ljungby har vi cirka 13 000 kvm vakant men också möjlighet till nybyggnation på marken som totalt är på 80 000 kvm.

Förvärvet i Ljungby var ett viktigt steg för SLP då man, i enlighet med sin affärs- och tillväxtstrategi, expanderade verksamheten utanför Skåne.

– Vårt kontor må ligga i Malmö, men vi finns där våra fastigheter finns, menar Nicklas Schmidt. Och vi har sagt från början att får vi en intressant förfrågan så kör vi. Vi är öppna för affärer så långt upp som i Stockholmsregionen men har givetvis respekt för att den marknaden inte direkt är vår hemmaplan. Än så länge är vi starkare ju längre söderut man kommer. Men vår affärsidé är att hyra ut rätt lokal till rätt företag på rätt läge. Så vem vet vart det tar oss?

Köper för att utveckla

SLPs senaste affär offentliggjordes i början av augusti då bolaget kunde berätta att man köpt en fastighet i Östra hamnen av Stena Fastigheter. Den drygt 27 000 kvm stora tomten innebär att SLP kommer att kunna sätta spaden i backen för en fastighet med inriktning mot verksamheter inom citylogistik. 

– Mark är svår att få tag på och mark i jättebra läge ännu svårare så det här känns väldigt kul. Läget är ju perfekt för citylogistik, konstaterar Nicklas Schmidt. 

Fastigheten är redan tillträdd och man har börjat jobba med intressenter. Och de finns. 

– I Östra hamnen rymmer detaljplanen fina möjligheter så efterfrågan är bra. Processerna är dock långa så det gäller att ha tålamod och komma i mål med dem. Men eftersom SLP är långsiktiga och beredda att vara flexibla och hitta lösningar tillsammans med kunden tror vi det blir lättare att göra affärer. Vi strävar efter att jobba nära kunden och vara en partner som kan bidra till deras utveckling och framgång.

När det gäller mark arbetar SLP också nära flera utvalda kommuner för att vara med och utveckla framtida etableringsområden.

Fler ramar att fylla

Så att Swedish Logistic Property är ett fastighetsbolag att räkna med finns det redan flera bevis för, menar Nicklas Schmidt. Bollen har rullat snabbt hittills. 

– Vi startade i stort sett från noll så sent som i mars. När vi flyttade in i vårt nya kontor köpte vi samma vecka allt från gem till fastigheter – och tavelramar. Vi har nu foton på fem fastigheter inramade men har fler tomma ramar att fylla. Vi hoppas och tror att vi kommer kunna presentera flera förvärv redan i år. SLP som bolag har både erfarenhet, ett stort kontaktnät och kapital att luta sig mot. Och inte minst är vi engagerade och tycker detta är kul. Vi satsar med full fart framåt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.