Platser för kreativitet

16 maj 2019

Gårdagens kontor innehöll inte mycket mer än arbetsplatser, kök/pentry och kanske ett stort konferensrum. Dagens kontor kan ha en mängd olika typer av platser, både för olika typer av arbete, återhämtning, träning och möten.

Kinnarps.jpg
Bild: Kinnarps

TELEFONPLATSER

Alla telefonsamtal är olika och ett kontor kan med fördel ha en mängd olika platser att välja på för att hitta rätt nivå på konversationen. Ibland vill man ju kunna prata utan att bli störd eller störa andra.

Rum - Hit går du om du vill prata ostört och under en längre tid eller har konfidentiella telefonsamtal som ingen annan ska höra. Rummet kan vara utrustat med bord och stolar så att du kan sitta bekvämt och föra anteckningar samtidigt som du pratar.

Bås - Här får du möjlighet att sitta helt själv när du pratar i telefon trots att du inte sitter i ett rum. Telefonbåsets väggar fungerar både ljuddämpande och som visuell avskärmning och gör det enkelt att fokusera. Båset får gärna vara utrustat med en mindre bordsyta för laptop och om du behöver anteckna.

 Inred ett orangeri som kan användas både för workshops och kreativa möten och som även har lugna platser med möjlighet till återhämtning.

Zon - Skapa en öppen och inbjudande plats på kontoret där du kan gå för korta samtal som inte är av känslig karaktär. Zonen kan till exempel ha sittmöbler med hög rygg och avskärmning mot sidorna som ger viss avskildhet och dämpning. Små bord fungerar som en praktisk avställningsyta för din laptop.

Andra platser

Skapa även gärna några inspirerande, ibland oväntade, platser som stimulerar till kreativa och konstruktiva möten. Här kan du tänka utanför boxen!

Auditorium - Ett auditorium kan utformas både i en öppen och i en sluten miljö. Välj mellan en traditionell sittning med auditoriemöbler eller en mer okonventionell lösning med bänkar, beroende på hur du vill att auditoriet ska användas. Genom att förlägga auditoriet till en mer okonventionell och informell miljö, till exempel i anslutning till restaurangen eller caféet, kan du skapa en kreativ mötesplats och få fler användningsområden.

Orangeri - Alla vet att gröna rum och dagsljus stimulerar vår kreativitet och välbefinnande. Inred därför ett orangeri som kan användas både för workshops och kreativa möten och som även har lugna platser med möjlighet till återhämtning.

Bibliotek - Här kan du ta det lugnt en stund och givetvis läsa, fokusera och samla in fakta. Ett bibliotek kan också användas för gemensam förvaring av underlag och dokumentation. Inred med mjuka sittmöbler och bord och komplettera gärna med riktiga skrivbord för längre sittningar. Material, möbler och lösningar med ljuddämpande egenskaper är också en god idé.

Laboratorium - Kanske behöver ni ett dedikerat rum för specialiserade medarbetare. Inred med funktionella skrivbord och arbetsstolar som anpassats speciellt för arbetsuppgiften. God ljuddämpning bidrar till koncentration och arbetsro.

Takterrass - Har ditt kontor möjlighet att ha en takterrass? Inbyggd eller i det fria blir detta en självklar samlingspunkt för personalträffar, events och kundbesök. Den kan även fungera som ett komplement till matsal, café och fikarum och kan inredas med skrivbord och mötesplatser så att du kan använda terrassen för eget arbete eller kreativa möten. Att arbeta ute är inne! 

Gym - Fler och fler inser att rörelse är viktigt för kreativitet och produktivitet. Genom att inreda ett kontorsgym i en av kontorets öppna miljöer får du möjligheten att träna samtidigt som du jobbar. Inred med balansplattor, pilatesbollar, gummiband och andra enkla redskap som kan användas för balans- och stretchövningar. Med ett gåband eller två kan du motionera medan du jobbar eller ha ”promenadmöten” med en kollega. Kanske har ni även plats för ett yogarum?

Lekrum/Aktivitetsrum - Inred ett kombinerat spelrum och aktivitetsrum med plats för pingis, biljard, hockeyspel eller gaming som ger utrymme för skönt och kul häng med kollegor som kanske även mynnar ut i kreativa idéer. Inred med olika typer av mjuka, hårda, höga och låga sittningar plus bord som gör det enkelt att plocka upp arbetet så fort diskussionen uppstår.

Kreativa rum - Släpp kreativiteten lös! Inred en inspirerande yta som stimulerar till innovativa tankar och samarbeten - en flexibel inredning och ny teknik för att stödja kreativitet.

Källa: Kinnarps

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.