Nytt landmärke i Västra hamnen

26 mars 2019

Ett nytt landmärke planeras vid Dockplatsen i Västra Hamnen. På torsdagen antog stadsbyggnadsnämnden detaljplanen för ett uppstickande hus som förändrar Malmös skyline.

Fojab Västra hamnen.jpg
Bild: Fojab Arkitekter

Bostadshuset blir en spektakulär byggnad med två uppskjutande huskroppar med 17 respektive 24 våningar. På bottenvåningarna blir det plats för kontor, restaurang, caféer och butiker, och på taket planeras det för terrasser och en gemensam bostadsgård.


I takt med att staden förändras får Malmö en ny siluett, nu i form av en modern och uppseendeväckande byggnad.


Malmös nya landmärke är en del av den pågående omvandlingen av Västra Hamnen från industri- och hamnområde till en stadsdel med bostäder, kontor och handelslokaler som pågått under närmare 20 år. Med sitt läge kommer landmärket att rama in och framhäva Dockplatsen i området, men också förändra stadens siluett med sina många våningar i kontrast till den lägre bebyggelsen i området.

– I takt med att staden förändras får Malmö en ny siluett, nu i form av en modern och uppseendeväckande byggnad. Planerna ger också runt 160 nya bostäder i en attraktiv och spännande stadsdel, säger Sofia Hedén (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Det är bra för Malmö när vi tänker nytt, innovativt och med framåtanda. Den här planen med den tänkta arkitekturen kommer ytterligare att lyfta Västra hamnen som ett spännande och attraktivt område att bo i, säger Lars Hellström (L), stadsbyggnadsnämndens vice ordförande.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.