Nytt kvarter i Falkenberg

1 september 2023

I Falkenbergs nya stadsdel Tröingedal har Fredblad arkitekter, för Ekängen AB och SK Bygg, ritat ett urbant kvarter med stor variation som präglas av klassisk arkitektur i en modern tappning. Tröingedal är ett kvarter som kommer att gynna alla samt bidra till ett tryggt och inkluderande område oavsett var i livet man befinner sig. I bottenplan ges delvis rum för verksamheter och det byggs även så kallade ”verksamhetsradhus” i områdets västra del.

Det första huset med fasad söder ut, som påbörjas i första etappen, består av en vinkelformad byggnadskropp i 6 våningar med hyreslägenheter i varierande storlekar. Husen har gestaltats med fina detaljer för extra charm. Det finns en djupverkan i fasaden i form av fönsternischer, burspråk och balkonger. Med genomgående beständiga materialval som andas kvalitet får bostadshusens fasader naturmaterial som puts, natursten och trä med en dominerande färgskala som är varm och ljus.


- Inspirationen till formgivningen av bostadshuset i etapp 1 kommer från den ofta lågmälda, men slående, färgvariationen i Paris 1800-talsbebyggelse. I etapp 2 kommer området få tillskott av ytterligare ett 100-tal bostäder, dessa med tegelfasader inspirerade av Georgianska Town Houses i London, säger August Orrling, arkitekt på Fredblad.


Bostäderna har entréer direkt i marknivå eller via loftgång. I bottenplan ges delvis rum för verksamheter som öppnar huset mot omgivningen i den blandstad som nu ska växa fram. Lokaler erbjuds också i form av ”verksamhetsradhus” i områdets västra del. Dessa är flexibla lokaler, där hyresgästen själv har stor möjlighet att sätta sin prägel. En design för ett organiskt framväxande stadsliv inom området.


Etapp 1 har beviljats bygglov och nu pågår projektering.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.