Nytt kontorskoncept i Jönköping

13 mars 2018

I samband med att Saab flyttar ur sina lokaler på Odengatan i Jönköping blir fastigheten tom. Nu skapas istället möjligheter för ett nytt kontorskoncept att växa fram. Fokus kommer att ligga på hållbarhet och service, dessutom ska konceptet knyta an till fastighetens historia med både växtlighet och industrikänsla.

Med den tydliga kopplingen till det historiska och med en stark vision om att Jönköping behöver något nytt föddes idén till Orangeriet. Tanken är att utnyttja den känsla av industri som finns i byggnaden idag och knyta an till historien med växtlighet och hållbarhet i fokus. 


Vi kände att Jönköping ligger lite efter när det gäller annorlunda kontorskoncept.


hållbarhet och service

Lokalförmedlaren Quadrent har, genom fastighetsägaren Nordika, fått uppdraget att hitta hyresgäster till fastigheten. Tillsammans har man utvecklat ett koncept med stark fokus på hållbarhet och service för att matcha de krav man tror att framtidens kontor kommer att efterfråga. 

– Vi kände att Jönköping ligger lite efter när det gäller annorlunda kontorskoncept och vi ville med Orangeriet skapa något nytt. Vi har fått mycket positiv feedback kring projektet och det är såklart roligt att det uppskattas, säger Astrid Hägg Hansson, lokalförmedlare och marknadsansvarig på Quadrent.

modernt företagscenter

Visionen är att utveckla fastigheten till ett modernt företagscenter med service och restaurang i bottenplan men också att skapa en kreativ mötesplats för Jönköpings invånare. Cykelboxar och omklädning för cykelpendlare, laddstolpar för elbilar, örtagård för restaurangen och ett företag som hyr ut poolbilar är bara några av förslagen för att skapa en hållbar byggnad. 

– I dagsläget finns 11 500 kvm ledig yta och totalt kommer projektet omfattas av 18 500 kvm kontor med både butiker eller restauranger i bottenplan, beskriver Astrid Hägg Hansson.

Tre etapper

Etapp 1, den nuvarande industribyggnaden, innehåller en total area om ca 11 500 kvm med 2 500 kvm per våningsplan avsedda för kontor. I etapp två tillkommer en påbyggnad, en glasbyggnad med kontor som möjliggör rundgång i samtliga våningsplan. När påbyggnaden är klar finns möjlighet för en restaurang att ta plats i bottenplan. Etapp tre, den tillkommande kontorsbyggnaden, erbjuder en total yta om ca 5 000 kvm fördelat på fyra våningsplan. 

– Vår förhoppning är att Orangeriets första etapp är inflyttningsklar i slutet av 2018, avslutar Astrid Hägg Hansson.

Läs mer på Magasinet Lokalguiden Sverige nr 3 med utgivning v 12, 2018.

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.