Nytt kontor i Urverket

11 september 2023

Alstom Sverige signar för nya lokaler i AMF Fastigheters storsatsning i Marievik, det nya stadsomvandlingsområdet vid Liljeholmskajen i södra Stockholm. Transporttillverkaren, som redan idag sitter i området, väljer att satsa på nya lokaler i projekt Urverket med inflyttning våren 2025. Innan dess ska Urverket rustas upp, och därmed blir Urverket den första byggnad som byter skepnad när omvandlingen av Marievik börjar.

AMF Fastigheter har stora planer för området Marievik kommande år. Stadsdelen ska genomgå en totalomvandling med ambitionen om att utveckla en levande och hållbar stadsdel med människan i fokus. Bottenvåningar ska öppnas upp, parkområden, kajbad och verksamhetslokaler ska tillkomma och ge området nytt liv.


Alstom, som har ett tydligt hållbarhetsfokus, blir en viktig pusselbit för att forma framtidens Marievik.

Under nästa år utvecklas Urverket (Marievik 14), till en modern kontorsbyggnad med bl a nya lokaler i gatuplan, påbyggd våning, ljusgård, mer fönster och terrasser. Alstoms Sveriges nya kontor om cirka 9 000 kvm är fördelat på sju våningar.


– Marievik ska vara en samlingspunkt för människor, företag och organisationer som vill jobba för ett mer hållbart samhälle och som söker likasinnade för att förverkliga sina idéer. Där ser vi att Alstom, som har ett tydligt hållbarhetsfokus, blir en viktig pusselbit för att forma framtidens Marievik, säger Per Helgesson, fastighetsutvecklingschef på AMF Fastigheter.


Urverket uppfördes år 1944 och har fått sitt namn efter sin klocka i byggnadens torn. Upprustningen av Urverket planeras påbörja hösten 2023 och beräknas stå färdigt våren 2025.


– Vi har haft verksamhet i området sedan 1992 och är väl förankrade här. Nu ser vi verkligen fram emot att vara en del av den spännande utvecklingen av det här området, säger Fredrik Ahlen, säkerhets- och fastighetschef på Alstom i Sverige.


Om Marievik

Marievik är en växande stadsdel vid Liljeholmskajen i Stockholm alldeles intill Mälaren och bara ett stenkast från Södermalm. AMF Fastigheter, JM och Klövern ska tillsammans omvandla området till en levande blandstad för boende, arbete, kultur och rekreation. Fram till 2030 väntas framtidens Marievik växa med 27 000 tillkommande kvadratmeter kontor– och verksamhetslokaler, 1 100 nya bostäder, allmänna bryggor, parker och gångstråk. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.