Nya navet i Nyhamnen

22 juni 2021

I Nyhamnen, ett av Malmös främsta utvecklingsområden, ligger den anrika fastigheten Ångbåtsbron. Här formas moderna lokaler med en mäktig utsikt över staden och sundet. ”Vi vill skapa ett hem för framgångsrika företag”, säger Christian Histrup, Executive Property.

Executive Property, som en gång i tiden började med att den malmöbaserade affärsmannen Lars Nilsson gjorde enstaka fastighetsaffärer vid sidan av bilhandel, samtidigt som han turnerande med det egna rockbandet, har nu återvänt till Malmö. Under 30 års tid expanderade bolaget sitt bestånd både i Sverige och i Europa, men nu har ledningen antagit en ny strategi. Delar av det utländska beståndet har sålts för att kunna återinvestera kapitalet i Öresundsregionen. 

– Allt enligt den gamla fastighetsdevisen - läge, läge, läge, menar Erik Linder.

stor potential som nav

Efter en rad köp av nya, stora fastigheter i Malmö CBD, Hyllie och Västra hamnen och även centralt i Helsingborg, sätter man nu tänderna i den anrika fastigheten Smörkontrollen 1. Med denna investering har man både en avkastande fastighet med befintliga hyresgäster och vakanta lokaler att anpassa. Med stor potential att bli ett nav i Malmös nya utvecklingsområde, Nyhamnen. Fastigheten som idag kallas för Ångbåtsbron uppfördes redan i början av 1930-talet då industrialiseringen blomstrade och en stor del av Malmös livsmedelshantering placerades i Nyhamnen. Den kallades då för Smörkontrollen, ett namn som fortfarande lever kvar i folkmun.

Vår vision är att hitta en spännande mix av hyresgäster i fastigheten och skapa ett hem för framgångsrika företag.

– På den tiden då Sverige var stor exportör av smör och ägg kontrollerades kvaliteten och varorna stämplades här, för att signalera att produkten kontrollerats och godkänts, berättar Erik Linder. Den här fastigheten har både en själ och stora möjligheter, något som ledde till att vi förvärvade den i slutet av 2020. 

Flera fina möjligheter

Totalt spänner Ångbåtsbron över närmre 12 000 kvadratmeter fördelat över sju våningsplan. I dagsläget är drygt halva huset vakant och i resterande delar finns bland annat Kährs, IMP, Fyrklövern och konsultbolaget Knightec.

– På våning två och fyra har vi vardera 1 500 kvadratmeter ledigt, på våning fem finns 750 kvadratmeter och 650 kvadratmeter på våning sex. Vår vision är att hitta en spännande mix av hyresgäster i fastigheten och skapa ett hem för framgångsrika företag, säger Christian Histrup.


Lokalerna i fastigheten är flexibla och möjliga att anpassa utifrån hyresgästens behov och önskemål. Samtliga våningsplan har ett härligt ljusinsläpp och en mäktig utsikt över både staden och sundet. Just nu arbetar Executive Property aktivt med att ta fastigheten in i 2020-talet, både estetiskt och tekniskt.

– Det som var modernt i slutet av 1990-talet kanske inte är det hetaste idag, och dagens trender inom lokalutformning är annorlunda, men smaken är naturligtvis olika. Här finns möjlighet till både nytt och retro, säger Erik Linder.

Stora planer för området

I framtiden ska Nyhamnen vara en grön och urban stadsdel där ännu fler människor arbetar, lever och bor. Den gamla svävarterminalen, som idag ligger mellan Ångbåtsbron och staden, planeras att rivas efter sommaren, och då blir kajen öppen och tillgänglig vilket skapar nya, spännande möjligheter för området.

– Vid kajen kommer man, från kommunens sida, att kunna ha events och andra happenings eller kanske anlägga en liten småbåtshamn. Vi har även presenterat en idé för kommunen om att ha en restaurang med egen brygga. En sådan satsning ger folk en anledning att ta sig hit till detta härliga solläge, menar Erik Linder.

Bara ett par hundra meter bort ligger Malmös innerstad med sitt stora utbud och inom en tioårsperiod, när arbetet med Nyhamnen kommit långt, ligger Ångbåtsbron mitt i händelsernas centrum.

– Fastigheten har idag en helt outnyttjad bottenvåning och tillsammans med våra arkitekter kan vi faktiskt skapa ett utbud av service och mervärden direkt i fastigheten. Här skulle vi till exempelvis kunna bygga Malmös häftigaste Espresso House med utsikt över hamninloppet. En upplevelse både för de som jobbar i fastigheten och för de som tar sig hit på cykelturen eller lunchpromenaden, avslutar Erik Linder.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.