Nya kontor till Kista

11 februari 2022

Fem fastighetsägare har gått samman för att utveckla Kista och visionerna ska förverkligas i det nya aktiebolaget Kista Limitless. En av fastighetsägarna som är med på tåget är Vasakronan som nyligen fick en av sina egna detaljplaner för kvarteret Hekla godkänd. Nu startar utvecklingsarbetet för ett kontorshus på 20 000 kvm, alldeles vid Grönlandsparken och Kistagången.

vasakronan.jpg
Karl Lindgren, Chef Områdesutveckling, Vasakronan. Bilder: Vasakronan

Corem, Vasakronan, Kungsleden, Revelop och Atrium Ljungberg har enats om en gemensam vision för att utveckla Kista. Bland annat ska 8 000 nya bostäder och 8 000 nya arbetstillfällen skapas och tillsammans med hotell, restauranger, caféer och andra typer av kommersiella ytor ska Kista bli en modern, urban och dynamisk stadsdel.

i ett starkt läge

Sedan tidigare äger Vasakronan Kista Entré och Kista Science Tower plus flertalet kontorshus runt om Grönlandsparken. Den senaste nybyggnationen resulterade i Hus 10, ritat av Gert Wingårdh. Nu, drygt 10 år senare, är det dags att sätta spaden i backen igen.

 Det här är ett starkt läge, i ett av huvudstråken, och det mest konkreta projektet i Kista för oss just nu.

– Kista Limitless driver utvecklingen av det nya Kista, berättar Karl Lindgren, Chef Områdesutveckling, Vasakronan, men vi och Corem driver även egna detaljplaner. Vasakronan äger många parkeringsytor som kan utvecklas, men då måste vi även utveckla och titta på mobiliteten, något som är en utmaning och som vi gör tillsammans med Stockholms stad.

För Vasakronans del ligger fokus på att utveckla kvarteret Hekla. Ett kvarter som ligger mitt i Kista och som gränsar till den gröna oasen Grönlandsparken och till Kistagången.

– Det här är ett starkt läge, i ett av huvudstråken, och det mest konkreta projektet i Kista för oss just nu, berättar Karl Lindgren. Här driver vi en egen detaljplan i två delar och precis innan jul vann den första delen laga kraft.

Utvecklingsarbetet startar

Ett intensivt utvecklingsarbete av Hus 3 om totalt 20 000 kvm startar därmed nu, konstaterar Karl Lindgren.

– Nu ska vi börja ta fram visionerna för huset och planera både gestaltning och innehåll. För oss, och för alla andra fastighetsägare som är med och utvecklar Kista, är det viktigt att skapa levande och inbjudande gatuplan. Kista ska kunna erbjuda en puls och ett utbyte för både akademin, näringslivet och studenterna. Vi kommer att ta avstamp i det och titta brett på hur behoven ser ut.

Och givetvis blir det ett hus som andas både nutid och framtid.

– Hållbarhetsfrågorna är centrala för Vasakronan. Därför är målsättningen alltid att bygga ett hus som har så låg miljöpåverkan som möjligt under hela sin livscykel, platsar i området och på bästa sätt bidrar till att Kista är/förblir en plats där människor vill vara. Vi har genom åren drivit många stora fastighets- och stadsutvecklingsprojekt där vi lärt oss massor, lärdomar som vi tar med oss in i nya projekt. Vi vill hela tiden framåt och det kommer att synas även här i Kista.

en Ny typ av stadsdel

Att Kista är ett område med enorma kvaliteter rådet det inga tvivel om. Men kvaliteterna kommer framöver bara bli fler i takt med att stadsdelen förändras.

– Många företag har funnits här länge och kopplingen mellan forskning, akademi och näringsliv är både väletablerad och välfungerande. Men när det på sikt byggs fler bostäder kommer Kista bli en annan typ av stadsdel där människor kan bo, arbeta, mötas och umgås, så väl vardagar som kvällar och helger. Vår andra del av detaljplanen för Kvarteret Hekla innehåller både ett kontorshus med cirka 18 000 kvm uthyrningsbar yta och ett bostadshus på cirka 11 000 kvm. Det känns väldigt kul att kunna vara delaktiga i Kistas utveckling även framöver, konstaterar Karl Lindgren avslutningsvis.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.