Nya Hovås får kontorshus i trä

16 augusti 2019

2020 hoppas Next Step kunna byggstarta sitt nya kommersiella projekt i Nya Hovås. Ett kontorshus helt i trä. White har ritat kontorshuset Nodi som ger området ett tillskott på 4 200 hållbara kvadratmetrar.

Nya Hovås fortsätter sin resa mot en blandstad i världsklass. Samtliga kontorsytor om cirka 30 000 kvm är i dag uthyrda och det har blivit dags för ett nytt kontorshus att se dagens ljus. Helt i trä. 

- Att bygga höga hus i trä kommer mer och mer, säger Jonatan Larsson, projektchef på Next Step, till GöteborgDirekt. Det som har varit hindren tidigare var framför allt ljud och brand. Reglerna kring brandsäkerhet i trähus har hängt kvar ganska länge men nu har man lösningar för att bygga brandsäkert även i trä.

– Jag känner inte till något liknande bygge i Göteborg. Det finns många hus där man blandar trä med andra material men enbart trä är mycket ovanligt. Det ska bli väldigt roligt att börja bygga det, säger Oskar Lindström, projektledare Next Step, till GöteborgDirekt.

Nodi är inte Next Steps enda projekt i trä. Wendelstrand, vid Landvettersjön, är projektet där planen är att bygga 750 bostäder, förskola och äldreboende i trä som genomgående byggmaterial.

Trä som byggmaterial har flera fördelar, inte minst är det hållbart i och med att trä går att få närproducerat. Det är också mer lätthanterligt och skapar en bättre arbetsmiljö, både för de som bygger huset och de som sedan kommer vistas i huset.

White har designat Nodi som förhoppningsvis kommer att stå klart 2021.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.