Ny plattform för framtidens kontor

15 november 2019

Uppsalabaserade PropTech-bolaget Tmpl Solutions och Sveriges största fastighetsbolag Vasakronan har bildat ett gemensamt bolag för att tillsammans utveckla tekniken bakom framtidens kontorstjänster. Bolaget får namnet Tmpl Work och ambitionen är att utveckla en plattformslösning som initialt ska vara tillgänglig för alla fastighetsbolag i Norden.

Ny plattform.jpg
Bild: Pixabay

Bolaget Tmpl Work kommer kontinuerligt att utveckla plattformen utifrån kundbehoven kopplat till kommersiella lokaler. Målsättningen är att Tmpl Works plattform ska vara tillgänglig på den nordiska marknaden efter sommaren 2020. Tmpl Solutions kommer parallellt fortsätta utveckla sin marknadsledande plattformslösning för boende.

– Avtalet med Vasakronan innebär att Tmpl stärker sin roll som ledande digital plattform för både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i Norden. Dessutom gynnas alla våra tjänsters långsiktiga utveckling av Vasakronans initiativ, säger Henrik Svanqvist, VD på Tmpl Solutions och det samägda bolaget Tmpl Work.

Vi är övertygade om att det är enda sättet att skapa förutsättningar för att nå målet med smartare och hållbarare städer inom en rimlig tid.

Plattformen kommer att baseras på RealEstateCore, ett fastighetsgemensamt språk för data kopplat till byggnader. Den branschgemensamma satsningen Accessy kommer att vara grunden för accesshanteringen. Accessy är ett initiativ där Castellum, Humlegården, Fabege, Akademiska hus och Fastighetsägarna tillsammans med Vasakronan utvecklar en gemensam branschstandard för accesshantering av resurser i byggnader. Plattformen kommer också kopplas mot Iduns ProptechOS, ett operativsystem för effektiv hantering av data i byggnader, men kommer kunna hantera andra motsvarande lösningar för datahantering kopplat till BIM, Fastighetsautomation och IoT.


– Vi ser satsningen på ett modernt digitalt kundgränssnitt som ett naturligt steg i vår ambition att ge fastighetsbranschen helt nya digitala förutsättningar. Alla satsningar vi gör kommer vi att göra tillgängliga för våra branschkollegor, antingen som open source eller som tjänster från bolag som vi finansierar själva eller tillsammans med andra. Vi är övertygade om att det är enda sättet att skapa förutsättningar för att nå målet med smartare och hållbarare städer inom en rimlig tid, säger Peter Östman, kommunikationschef på Vasakronan.

Vasakronan och Tmpl har samtidigt tecknat ett kundavtal där Tmpl Works plattform initialt kommer att användas i Vasakronans coworking-koncept Vasakronan Arena. Därefter kommer fastighetsbolagets totala bestånd successivt kopplas upp mot plattformen.

– Vår vision inom Tmpl är att göra det enklare för människor att bo, arbeta och leva. Genom avtalet med Vasakronan kommer vi kunna vässa våra erbjudanden inte bara för arbetsplatsen, utan också för bostäder och stadsdelar, säger Tmpls VD Henrik Svanqvist.

Bolaget Tmpl Work bildades den 1 november 2019 men utvecklingen av Work-plattformen har pågått sedan början av 2019.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.