Ny multisportarena till Malmö

24 maj 2024

Skanska har tecknat avtal med Malmö stad om att förbereda för en ny multisportbyggnad vid stadionområdet i Malmö. I en första fas kommer Skanska att planera och projektera för byggnaden. Separat kontrakt skrivs sedan för själva byggfasen.

Bild: Wingårdh arkitektkontor
Bild: Wingårdh arkitektkontor

Den nya byggnaden ska bland annat innehålla en fullstor fotbollsplan, baskethall, träningslokaler, gym, konceptboende, undervisningslokaler för gymnasieskola med idrottsinriktning samt kontorsutrymme. Bruttoytan blir cirka 30 000 kvadratmeter och högt fokus läggs på hållbarhet vad gäller miljöpåverkan, energiförbrukning, driftsäkerhet och möjlighet till omställning.

Stadionområdet är ett av Europas största stadsidrottsområden för idrott, utbildning och evenemang. Flera idrottsförbund, Fritidsförvaltningen, Malmö Idrottsakademi har i dag sina huvudkontor och landslagsgrupper här. Malmö stad utvecklar nu området till att bli ännu mer mångsidigt med en starkare nationell position. Utvecklingen genomförs i etapper och multisportbyggnaden är en del av den andra etappen.

Skanskas samarbetspartner för gestaltningen är Wingårdhs arkitekter. Wingårdhs har varit involverade från tidigt skede och gestaltningsförslaget har skapats i samarbete med Malmö stad.

– Vi är stolta och glada över förtroendet att i samverkan med Malmö stad och tillsammans med Wingårdhs förverkliga multisportbyggnaden. För oss är det stort att få vara med i utvecklingen av området, som är så viktigt för invånarnas idrotts- och föreningsliv och en stor del av stadens identitet. Här kommer det fortsatt att skapas många minnen och finnas plats för drömmar, både stora och små, säger Fredrik Andersson, regionchef, Skanska Sverige AB.

Arbetet är påbörjat och projektet i sin helhet beräknas vara färdigt under 2027. 

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.