Nu får Botulfstorget nytt liv

14 maj 2024

Botulfsplatsen kommer byggas om till Lunds nyaste torg inom ett par år, och till dess fylls platsen av aktiviteter under den så kallade mellananvändningen.

Bild: Lund city
Bild: Lund city

Lunds kommun har tydligt velat stötta näringsidkarna runt Botulfsplatsen efter att bussarna flyttade härifrån. Ett sätt är att inför sommarsäsongen bygga och möblera ytor för uteserveringar som kommer att fyllas av Mormors bageri, Botulfs restaurang & bar, Sugar spice och Malmstens fisk.

Bröderna Erik och Björn Malmsten förbereder sin utebar Malmstens tapas och cava, som kommer vara öppen från lunch till cirka 22 några dagar i veckan.

- Vi ser att Botulfs kommer kunna bli ett fantastiskt mat-torg under sommaren, och att både turister och lundabor kommer vilja komma hit, säger Björn Malmsten på Malmstens fisk.

Möblerna packas upp och medan bänkar, bord och stolar i olika färger ställs fram börjar nyfikna slå sig ner i solen.

- För kommunen är det viktigt att satsa på Botulfs och på näringsidkarna här, och att vi nu bygger ytor för uteserveringar är en del i denna satsning. Det kommer även finnas möjlighet och plats för att komma hit och bara hänga på Botulfsplatsen och att ta del av olika aktiviteter som filmvisningar, dans med mera, säger Malena Kjellstrand, landskapsarkitekt på Lunds kommun.

- Vi behöver skapa bästa tänkbara förutsättningar för både näringsliv, besökare och våra kommuninvånare. Platsen ska inte bara bli fantastisk den ska också komplettera våra andra torg, säger Karl-Oscar Seth, stadsträdgårdsmästare i Lunds kommun.

Även verksamheter i Saluhallen, Pistachio, Gamla Franska och Alfredos kommer flytta ut serveringar inför sommaren. Dessutom har ivini och Dos Que Tres uteserveringar på Västra mårtensgatan strax intill Botulfsplatsen.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.