”Nu är vi redo att satsa vidare”

12 november 2019

Kungsleden har lagt om kurs gällande kontorshuset Monilen i Högsbo och har nu startat en omfattande renovering utan något skrivet avtal. Istället får fastigheten en komplett ansiktslyftning och lokalerna görs betongrena för att sedan kunna anpassas för företag som får möjlighet att hyra allt från 300 kvm upp till hela huset. I ett område som blivit mer och mer attraktivt.

När Lokalguiden träffade Patrick Bernvid, marknadsområdeschef på Kungsleden, för ett par år sedan hade Kungsleden tagit det strategiska beslutet att skapa ett kluster i Högsbo för att kunna sätta sin egen prägel på området och driva utvecklingen. Då trodde Bernvid att området var på väg mot något riktigt bra och bolaget stod redo med huset Monilen på Victor Hasselblads gata 16. Bygglovet var precis klart och planerna var att nå en uthyrningsgrad på 50 % innan det stora förändringsarbetet skulle starta. 

Förklaringen till att vi valt att köra igång är att uthyrningen gått så bra i Högsbo den senaste tiden. Företag har verkligen fått upp ögonen för området och insett att det händer en hel del saker här.


Samma vision, nya förutsättningar

Den något långa tidshorisonten, på drygt 1,5 år, gjorde emellertid att flera intressenter var tvungna att backa. I dag har Kungsleden tänkt om och hela huset är nu inklätt i byggställningar. Visionen är densamma men förutsättningarna något ändrade. Fastigheten ska fortfarande få en komplett ansiktslyftning och 3 500 kvm moderna kontor. Skillnaden är att projektet är startat utan att man har någon hyresgäst med sig.

– Förklaringen till att vi valt att köra igång är att uthyrningen gått så bra i Högsbo den senaste tiden. Företag har verkligen fått upp ögonen för området och insett att det händer en hel del saker här.


Fördelarna med området är många, menar Patrick. 

– Här byggs det ingenting till skillnad från allt stök inne i stan, kommunikationerna hit är bra, här finns gott om p-platser och det finns även möjlighet att hyra förråd. I dag finns här också flera lunchrestauranger, gym och ett padelcenter. Även i närområdet händer det mycket. Sisjöns handelsområde växer vidare och planerna för den gamla Prippstomten håller på att ta form med bland annat bostäder. Men, kanske viktigast av allt, här kan vi erbjuda moderna kontor till en riktigt bra hyra.  

Inflyttning nästa år

Just nu är alltså renoveringen av Monilen i full gång. Och det blir i stort sett ett helt nytt hus.  

– Vi gör i ordning och byter allt från tak, fönster, fasad och trapphus till värme och ventilation. Lokalerna blir helt betongrena så att det bara återstår en lokalanpassning när vi har en intressent som vill skriva avtal. Nu är tidshorisonten alltså betydligt kortare, i början på nästa år skulle man kunna flytta in i ett helt nytt kontor.

Dessutom har flexibiliteten blivit större. 

– Vi har helt andra möjligheter nu än innan. Nu kan vi hyra ut lokaler från drygt 300 kvm upp till hela huset på 3 500 kvm.  

Även grannfastigheten kommer att tas om hand.  

– Här har vi också möjligheten att göra något riktigt bra, något som breddar vårt serviceutbud. 

Kungsleden tror i dag ännu mer på sin klusteridé och har nästan inga vakanser i området.  

– Det känns därför extra kul att vara igång med Monilen och veta att vi snart kan erbjuda så fina kontor i det här huset. Det är verkligen ett helt annat tonläge gällande Högsbo nu och vi är redo att satsa vidare, avslutar Patrick Bernvid.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.