Noon Garden norr om Nordstan

8 augusti 2022

Med utsikt över hamnen, Operan och Läppstiftet planerar Castellum nu för Noon Garden. Mitt emellan Nordstan och Lilla Bommen, endast ett par minuters promenad till Göteborgs centralstation, kommer en helt ny plats att ta form. Och visionerna för både huset och platsen är tydliga. Här skapas 25 000 kvadratmeter framtidens kontor i ett hus som blir både en publik mötesplats och en kommunikationshub. Med stor trädgård på taket.

noon.jpg
Visionsbild: Castellum/Hammarin Arkitekter

Med centralstationen, älven och hela city på bekvämt gångavstånd blir det här ett guldläge i en av Göteborgs mest expansiva stadsdelar. 

  Huset och platsen kommer att bli en naturlig mittpunkt i det nya område som nu tar form norr om Nordstan och blir även en bra koppling till Lilla Bommens affärsområde. 

– Det känns otroligt kul att få chans att utveckla Noon Garden i det här fantastiska läget, konstaterar Peder Wahlgren, affärsutvecklare på Castellum. Huset och platsen kommer att bli en naturlig mittpunkt i det nya område som nu tar form norr om Nordstan och blir även en bra koppling till Lilla Bommens affärsområde. 

Tydlig vision

Castellum har en tydlig idé för det som fram tills idag har varit Nordstans baksida. 

– Vi håller på att sätta strukturen och konceptet för huset och platsen men är beroende av både Västlänken och detaljplanen som behöver justeras. Vår vision är att skapa en mötesplats och en kommunikationshub på en plats som kan bli en attraktiv målpunkt på den här sidan av Nordstan. En torgyta skapas framför huset och i de nedre våningarna tittar vi på ett spännande matkoncept. Allt för att ge liv åt gatumiljön vid den nya boulevarden som kommer anläggas strax intill.

– Huvuddelen av ytorna blir attraktiva kontor men vi vill även satsa på ett riktigt bra, internationellt matkoncept gärna i kombination med kultur som ska attrahera på kvällstid, berättar Peder Wahlgren. 

Mitt i Västlänken

Noon Garden byggs bokstavligt talat mitt i stadens stora infrastrukturprojekt, Västlänken.

– Både Nordstan och Noon Garden kommer få varsin uppgång och förberedelserna för dem är ju redan igång. Men byggprocessen är inte helt enkel. Vi kommer att behöva påla tidigt och sedan får pålarna ligga till sig i jorden innan själva huset kan byggas. 


Spårvagnen kommer att gå igenom byggnaden och stanna i närheten av entrén och med Centralstationen endast några minuter bort är kommunikationsläget alltså mer än bra. 

– De goda kommunikationerna kommer skapa nya flöden som Noon Garden kommer att ha glädje av, menar Peder Wahlgren. 

Framtidens arbetsplatser

I närområdet kommer det att byggas stad i minst 10 år framöver, en genomtänkt blandning av arbetsplatser, bostäder, restauranger och kulturliv. Men utbudet är redan stort och här finns alla möjligheter att  skapa den sortens kontor som många efterfrågar just nu. Framtidens kontor. I Castellums bok innebär det i detta fall 25 000 flexibla kvadratmeter. Från våning fyra och uppåt får Noon Garden en modern glasfasad där både ljus och utsikt kan flöda in. Huset kommer inredas med nordiska material, miljöcertifieras och utrustas med solceller. Här kommer företag kunna hyra allt från 500 kvadratmeter upp till hela huset. Hyresgästerna på våning fyra får en egen grönskande terrass och högst upp, på våning tio, anlägger Castellum en 1 500 kvadratmeter stor trädgård. Här kan man som hyresgäst även jobba genom Castellums populära koncept för utomhuskontor, WorkOUT®. Med en obruten utsikt mot väster, med älven och operan i blickfånget. 

Mer rakt över gatan

– Dessutom kommer Noon Gardens hyresgäster enkelt kunna ta del av United Spaces coworkingytor och tjänster, anläggningen ligger i stort sett rakt över gatan. Och allt annat som ligger precis i närheten, hela Nordstans utbud till exempel. Noon Gardens läge kan knappast bli mer centralt, konstaterar Peder Wahlgren avslutningsvis.

Tid för färdigställandet är beroende av Västlänkens framdrift så en trolig inflyttning för de först hyresgästerna kan vara någon gång efter 2027.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.