Nav för kulturell hållbarhetssatsning i Norrbotten

9 januari 2024

Med målet att stärka attraktions- och konkurrenskraften i Norrbottens län genom slöjd, form, design, konsthantverk och arkitektur har Diös och Region Norrbotten inlett ett samarbete kring ett nytt Slöjd- och formcenter i centrala Luleå.

Bild: Diös
Bild: Diös


Satsningen på det nya Slöjd- och formcentret hänger ihop med den pågående gröna omställningen i norra Sverige. Syftet med projektet är att belysa vad som är viktigt för att skapa ett mer hållbart och jämlikt samhälle dit människor vill flytta, och framför allt – stanna kvar i. Målgrupper är offentlig sektor, näringsliv, akademi, medborgare och turister. Det nya Slöjd- och formcentret görs i projektform under en tvåårsperiod, med möjlighet till eventuell fortsättning. Arbetet leds av Region Norrbottens slöjd- och formkonsulenter Linnea Nilsson och Sofia Öberg.

–Det känns både tryggt och glädjande att få gå in i satsningen med det starka stödet från Diös och Luleå kommun i ryggen, säger Linnea Nilsson, slöjd- och formkonsulent vid Region Norrbotten och är en av två projektledare.

– Shopping har sedan huset uppfördes varit en tongivande plats i Luleås historia. Det är en arkitektoniskt unik byggnad ritad av arkitekten Ralph Erskine. Vi är glada över att kunna bidra till ett rikare kulturliv i länet, och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Region Norrbotten, säger Emelie Kjellner, kommersiell förvaltare, Diös Luleå.

På det nya Slöjd- och formcentret kommer slöjd, form, konsthantverk och arkitektur att stå i centrum. Målet är att bli en levande mötesplats med utställningar, programverksamhet, aktiviteter för barn och unga och mycket mer i syfte att öka kunskap och skapa synergier. 

– Slöjd, konsthantverk och design är en del av Norrbottens kulturarv, men också av vår nutid och framtid. Nu tar vi ett helhetsgrepp för att stärka området - både dagens utövare, men också genom att vi ger barn och unga en möjlighet att möta slöjd- och formområdet, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör på Region Norrbotten.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.