Morgondagens kontor

11 april 2019

Hur ser morgondagens kontor ut? Lokalguiden tog hjälp av uthyraren Johan Zachrisson från Cushman & Wakefield som har jobbat med kontorsmiljöer sedan mitten av 90-talet.

Hur ser framtidens kontor ut? 

– De ergonomiska och mänskliga förutsättningarna är samma som tidigare. Ibland behöver vi röra på oss, och ibland behöver vi sitta still. Men jag tror att framtidens kontor kommer att påverkas av tekniken. Sen tror jag att man behöver skapa en tydlig affärsnytta för arbetsgivaren, företaget eller organisationen. Och ur det andra perspektivet måste man få till en bra användarupplevelse för arbetstagarna. Man ska bli taggad av att komma till jobbet och få hjälp med att få ihop sitt livspussel.

Du nämnde teknik, på vilka sätt kommer tekniken att påverka kontorslokalerna?

– Med en ökad klimatmedvetenhet blir det viktigt att man fortsätter förbättra distansarbetet. Skype var revolutionerande när det kom och det är fortfarande häftigt. Men jag tror att det finns mycket kvar att göra med den biten. I framtiden kommer också VR att komma in. Samtidigt, med de olika tekniska förutsättningarna för distansarbete och möten, är det viktigt att företagen har en gemensam kultur. Man måste mötas fysiskt ibland och det måste finnas en hemvist.

Hur kommer lokalerna att anpassas?

– Man brukar prata om ”the war of talents”. Det vill säga att det finns en stor konkurrens bland företagen att locka till sig den bästa arbetskraften, och då är lokalen ett viktigt vapen i den kampen. Generellt tänker man på ljud, ljus och inomhusklimat. Det ska vara snyggt och trevligt. Men sen skiljer det sig också i generationer och vilken uppfattning man har om hur ett kontor ska se ut.

Skiljer det sig mycket mellan generationernas önskemål av lokal?

– I grunden tror jag att det kommer till personlighetstyper för var och en. När man designar en större arbetsplats måste man tänka på att den ska vara mångsidig. Överlag är det viktigt att man som arbetstagare blir sedd och att det finns en bra balans mellan puls och lugn.

Hur mycket kommer välmående att prioriteras?

– Mer än i dag. Alla typer av faciliteter som underlättar för dina medarbetare att träna på olika sätt, kommer att fortsätta vara populära. I dag har cykelrum blivit viktigare än att kunna erbjuda parkeringsplatser. Fastigheter har gått från att ha en liten cykelskrubb i källaren till att bygga stora cykelförvaringsplatser som marknadsförs som en del av produkten till medarbetarna. Sen är tillgång till hälsosam mat också viktigt. Allting bottnar i ett bra ledarskap för att undvika utbrändhet.

Googles kontor är kända för sin lekfulla miljö, kommer vi få se liknande på andra ställen?

– De är extrema och mycket kostsamma att åstadkomma. Det är samtidigt också lite av nyhetens behag, men det kommer inte att bli någon standard för framtidens kontor. Däremot kan man titta på coworking-miljöer som hos WeWork eller United Spaces – det är snarare den typen av miljö som vi kommer att se mer av.

Ja, hur ser framtiden ut för coworking?

– Den marknaden kommer fortsätta växa, varför skulle den inte det? Tittar man över hela världen så har antalet coworking-ställen fördubblats vart tredje år. Det finns många fördelar för företag att bejaka den här trenden. Fortfarande är det är bara några få procent av kontorslokaler som upptas av coworking-ytor – och de ligger oftast i tillväxtstarka storstadsområden. Flexibla kontorslösningar, som coworking är en del av, svarar på flera starka behov. Företag vet kanske inte var de kommer att vara inom fem år och då vill man inte binda upp sig på ett långt hyreskontrakt. Det ger också en enkelhet med kontrakt och inte ett lika stort åtagande som med ett traditionellt kontor.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.