Mode till Merkur

21 mars 2022

Merkurhuset på Skeppsbron fortsätter att locka Göteborgs kreativa spjutspets. Modeföretaget Axel Arigato gör reklambyrån Forsman & Bodenfors sällskap och flyttar in i den nya delen av Merkur, som nu byggts ihop med den äldre slottsliknande byggnaden från 1897. Fastigheten samägs av Platzer och Bygg-Göta.

merkur webb.jpg
Bild: Platzer och Bygg-Göta

Axel Arigato är ett snabbväxande och högt ansett modevarumärke med butiker i bland annat London, Paris, Berlin och Dubai. Den 1 juli flyttar de sitt huvudkontor till Merkur, där de tecknat ett tioårigt hyresavtal för två våningsplan om totalt 1 400 kvadratmeter.

- Tillsammans med Platzer har vi skapat ett kontor som speglar vårt varumärke och som kommer inspirera vår organisation under flera år framöver, säger Albin Johansson, vd och en av grundarna av Axel Arigato.

Vi är stolta över att ha lyckats locka några av de mest medvetna företagen inom reklam och mode som hyresgäster till Merkur.

I och med uthyrningen till Axel Arigato är samtliga kontorsytor i den nya delen av Merkur uthyrda. Det som kvarstår är en restaurang i bottenplanet som ska bidra till att förlänga stråket från Rosenlund ner på Skeppsbron. 

- Vi är stolta över att ha lyckats locka några av de mest medvetna företagen inom reklam och mode som hyresgäster till Merkur. Både Axel Arigato och Forsman & Bodenfors ställer mycket höga krav på kvalitet och har öga för detaljer, säger Claes Sjöström, affärsutvecklare på Platzer.


Merkurhuset uppfördes ursprungligen 1897 och är beläget på Skeppsbron. Det är en kontorsfastighet som är den äldsta kvarvarande fastigheten i området. Fastigheten samägs av Platzer och Bygg-Göta sedan 2017. Under 2019 påbörjades utvecklingen av en ny byggnad som knyter ihop det befintliga Merkurhuset med staden och läker ihop det halva kvarteret.

Den nya byggnaden har en uppmärksammad arkitektur som både sticker ut och binder samman. Med sina referenser till såväl Rosenlundsverket som stenstaden skulle den nya delen inte kunna stå någon annanstans. Materialen är noga utvalda, allra främst de som möter människorna på gatan. Bornstein Lyckefors arkitekter som ritat huset ligger också bakom de interiöra miljöerna och har därmed kunnat låta samma noggrannhet återspegla sig i kontorens utformning, entréer och annat som bidrar till upplevelse och funktionalitet för de som arbetar i huset.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.