Mindpark till Slagthuset

23 oktober 2020

Nu har Mindpark flyttat in i nyrenoverade lokaler i Slagthuset i centrala Malmö. Det prisvinnande coworking-företaget blir en energiinjektion för alla hyresgäster i fastigheten. "Mindpark kommer ge liv och rörelse åt hela Slagthuset och stärka sammanhållningen mellan hyresgästerna. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Mindpark i Helsingborg och är jätteglada över att de nu flyttat in hos oss även i Malmö", säger Sofie Karlsryd, fastighetschef på Wihlborgs.

Under det senaste året har Wihlborgs rustat upp Slagthuset och nu flyttar de första hyresgästerna in i de renoverade lokalerna. På de tre nedersta våningarna erbjuder Mindpark lokaler för coworking och på entréplan servar de hela Slagthuset med receptionen och kafé. Mindpark erbjuder kontorsytor med full service där företag kan arbeta sida vid sida med ambitionen att de ska skapa nätverk och synergier som bidrar till varandras framgång. Utöver detta anordnar de konferenser och inspirerande föreläsningar som samtliga hyresgäster i huset ges möjlighet att delta i.

Vi var väldigt tidiga med att ta coworking till Sverige. När vi grundade Mindpark hade konceptet precis börjat sprida sig från USA, men här hemma fanns det fortfarande mest traditionella kontorshotell. 

– Det är väldigt spännande att flytta in i Slagthuset. Lokalerna är utformade på ett sätt som gör det möjligt för företag att växa och det passar oss väldigt bra eftersom vi vill arbeta med vårt community långsiktigt. Dessutom ligger det stationsnära och har väldigt bra förbindelser, säger Sanna Kahlström, delägare i Mindpark och ansvarig för företagets expansion.

Prisvinnande erbjudande

Förra året blev Mindpark utsett till Nordens bästa coworking space av Nordic Startup Awards och företaget har även vunnit priset som Sveriges bästa coworking space av Global Startup Awards och utnämnts till en av världens elva mest exotiska coworkingkontor av ITworld. Utmärkelserna är ett bevis på Mindparks försprång i en bransch som har blivit allt hetare under de senaste åren. Allt fler företag har fått upp ögonen för nyttan i att enkelt kunna nätverka med personer från andra branscher och söker sig till olika typer av coworkinglösningar

– Vi var väldigt tidiga med att ta coworking till Sverige. När vi grundade Mindpark hade konceptet precis börjat sprida sig från USA, men här hemma fanns det fortfarande mest traditionella kontorshotell. I början kunde det vara svårt att få företag att förstå fördelarna med att sitta på samma ställe som andra företag, men under de senaste fem åren har intresset verkligen exploderat, säger Sanna Kahlström.

”Flexibla fastighetsägare är en förutsättning”

Mindpark hyr sedan tidigare lokaler hos Wihlborgs i den gamla Tretornfabriken i Helsingborg och har utöver det ytterligare två anläggningar – en i Lund och en i Hyllie i Malmö. Att företaget nu öppnar ännu ett coworkingkontor i Malmö var egentligen inte planerat.

– Vi hade inte tänkt att göra ett nytt projekt i Malmö, men när den här chansen dök upp kunde vi inte avstå – läget och lokalerna är för bra. Att fastigheten ägs av Wihlborgs är också ett plus, de har förstått att dagens marknad kräver flexibla fastighetsägare och har erfarenhet av att samarbeta med nytänkande företag, avslutar Sanna Kahlström.

Slagthuset då och nu

Slagthuset har en spännande historia som sträcker sig över hundra år tillbaka i tiden. Den 5 september 1904 öppnade nämligen Europas modernaste slakthus i en av Europas vackraste byggnader, ritat av dåvarande stadsarkitekten Salomon Sörensson. Slakteriverksamheten lades ner år 1969 och under många år hyrdes lokalerna ut till bland annat partihandel med frukt och grönt, tryckeri, smidesverkstad och bilverkstad.

Idag består Slagthuset av de gamla hallarna som inrymmer teater och festlokaler och det 13 våningar höga glashuset med kontorslokaler som byggdes år 1991.

– Under året som gått har Slagthuset genomgått en interiör renovering och fått ett rejält ansiktslyft. Från det 63 meter höga kontorshuset har man en fantastisk utsikt över hela staden. Läget är fantastiskt och Nyhamnen är ett spännande område som just nu förvandlas från industriområde till en grönskande och havsnära stadsdel, avslutar Sofie Karlsryd, fastighetschef på Wihlborgs.

I Slagthuset sitter förutom Mindpark även hyresgästerna Softhouse, Goto10, Hogg Robinson Nordic AB, Pulsen Integration, Hifab, H Lundbeck AB, Akavia, Cederblads revisionsbyrå och DOW Sverige AB. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.