Mer logistik i Landvetter

16 februari 2023

I mars påbörjar Catena, tillsammans med BRA Bygg, bygget av ytterligare en logistikanläggning i Landvetter.

Strax söder om Göteborg växer Logistikposition Landvetter fram - ett logistiknav med en markyta på 210 000 kvadratmeter. Nu är två byggen snart igång. Här byggs just nu Menigos nya logistikanläggning om 42 250 kvm och i mars påbörjas även byggnationen av ytterligare en fastighet för MM Sports, om cirka 9 000 kvm, på området. 

- Menigo blev ett viktigt startskott för logistikklustret, att projektet dessutom har en så tydlig hållbarhetsprofil är något vi välkomnar, säger Anders Nolander, Avdelningschef på BRA Bygg.

Byggnationerna som nu sker på kort tid på området visar på styrkan i Catenas erbjudande och hur stor efterfrågan är på hållbara och moderna logistikfastigheter på rätt läge.

Projektet har en tydlig miljöprofil med målet att miljöcertifiera enligt BREEAM Excellent, vilket är standardens näst högsta betygsnivå. För att minska CO2-påverkan kommer stommen byggas i limträ. Resultatet är en fastighet som starkt bidrar till en bättre miljö samtidigt som projektet blir ett exempel för framtidens logistikfastigheter.

MM Sports är en av Nordens största leverantörer inom kosttillskott. Deras nya lokaler innefattar både lager, kontor och utställningsytor som beräknas vara inflyttningsklara under våren 2024.

Hållbarhetskraven för Logistikposition Landvetter är höga. För den nya logistikfastigheten är ambitionen att nå certifieringen BREEAM Excellent. Som del i detta får MM Sports nya lokaler en stomme byggd i limträ. Materialvalet i stommen ger minskade CO2-utsläpp med minsta möjliga klimatpåverkan.

- Byggnationerna som nu sker på kort tid på området visar på styrkan i Catenas erbjudande och hur stor efterfrågan är på hållbara och moderna logistikfastigheter på rätt läge, säger Catenas regionchef i Göteborg, Jonas Arvidsson.

Det framväxande logistiknavet Logistikposition Landvetter har potential att bli ett av landets främsta. Läget är optimalt för omlastning av gods och varor som dels försörjer Göteborgsregionen, dels övriga Norden med nära access till både flygplats och hamn. BRA Mark är markentreprenör och ansvarar för mark- och anläggningsarbeten i området.

- Vi känner av en stor efterfrågan i regionen, här möts viktiga transportleder och det finns tillgång till unik kompetens inom logistik och transport. Med genomtänkt utveckling och förvaltning av de nya byggnaderna kan vi bidra till ett långsiktigt mer hållbart logistiskt nätverk som matchar de behov som kommer med förändrade handels- och konsumtionsmönster och som uppfyller kraven för moderna och attraktiva arbetsplatser, säger Jonas Arvidsson som är regionchef Göteborg på Catena.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.