Mer kärlek åt kontoren

3 april 2018

Kontoren har fått konkurrens. Genom de förändrade arbetssätt digitaliseringen gett upphov till kan många idag arbeta var som helst och till kontoret går en del snarare för att visa upp att man jobbar. Orden kommer ifrån Jonas Falk, arkitekt och partner på Strategisk arkitektur. – Kontoren behöver lite mer kärlek så att människor trivs där, säger han.

Bild: Jonas Falk

Konkurrensen Jonas Falk, arkitekt och partner på Strategisk Arkitektur, pratar om är tuff och det finns mycket att ta hänsyn till för företag idag.

– Ofta kan du lika gärna sitta och jobba i en schysst hotellobby eller på ditt hemmakontor. Många företag väljer att möta detta med någon variant av aktivitetsbaserat kontor, utan egna skrivbord. Det sker överallt, med blandad kvalitet och blandade resultat.


Kontoret ska helt enkelt vara den plats man helst gör sitt jobb på.


Det är i företagens intresse att få medarbetarna att välja att komma till kontoret så lång det är möjligt.

– Kontoret ska helt enkelt vara den plats man helst gör sitt jobb på. Det betyder att företag idag behöver konkurrera med t ex hemmiljön. Man kan behöva skapa en Espressohousemiljö för att få medarbetare att trivas riktigt bra. Eller lugna arbetsrum för ostört arbete. Eller en känsla av en ombonad hotellobby. De vita väggarnas och de mellangrå mattornas tid är förbi.

Gräv där du står

Det behöver inte vara dyrt att förändra sitt kontor till en plats där medarbetarna trivs. Det som krävs är en investering i tid, menar Jonas Falk.

– Och man måste ha en tanke med sin förändring. Det måste också finnas en förståelse för gestaltning och det är här vi kommer in i bilden. Ett trivsamt kontor handlar inte om att ha ett hav av möbler, det är inte en möbelutställning. Ett trivsamt kontor har ytor för alla typer av arbetsuppgifter. Standarden får inte bli för intetsägande. Det ska gå att sätta sin egen prägel på kontoret och se till att lokalerna förmedlar rätt känsla utan att det nödvändigtvis blir för dyrt, säger Jonas Falk.


Aktivitetsbaserat - för alla? 

Enligt Jonas Falk råder en bra kontorsmiljö när medarbetare mår bra och är produktiva. Men hur vet man det?

– Man får helt enkelt fråga medarbetarna. Ta tempen hur det funkar. Alla lyckas inte i en förändring och aktivitetsbaserat behöver inte blir bra.

Läs hela intervjun med Jonas Falk i Magasinet Lokalguiden nummer 4 som utkommer vecka 16.


Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.