Mellan park och stenstad

7 januari 2019

Vasakronans kontorshus Priorn 5 erbjuder företag ett unikt läge för kontor i Malmö. Alldeles bredvid några av stadens pampigaste byggnader som operan, konsthallen och S:t Johanneskyrkan växer huset just nu upp, endast ett stenkast från Triangelns köpcentrum och Citytunnelstation. Mitt emellan park och stenstad.

Hela stommen är så gott som rest och även en del fönsterpartier har kommit upp.

– Nu syns det verkligen att det händer något på den här platsen, konstaterar Marlene Vintenius, uthyrare på Vasakronan. Man börjar så smått kunna ta på framtiden. 

Unikt läge för kontor

Och platsen är inte vilken som helst. 

– Den här platsen är extremt central och har ett unikt läge för kontor i staden. Vi är ensamma om att bygga nytt just i det här området. 

Tidigare låg den gamla tennishallen här men stadsbilden får nu ett helt annat tillskott med Priorn 5. 

– Huset, med en högdel på sju våningar och en lågdel på fyra, blir ett fint komplement till de solitära, pampiga husen runt omkring, menar Marlene Vintenius. Här ligger bland annat Malmö Konsthall, S:t Johanneskyrkan och Malmö Opera.

Adressen för de framtida kontorshyresgästerna blir Pildammsvägen och Priorn 5 kommer att avsluta stenstaden och vara starten för parkstråken med Pildammsparken rakt utanför fönstret. 

Ett fint komplement

Visst förpliktigar husen runt omkring men enligt Marlene Vintenius har White Arkitekter satsat på att Priorn 5, istället för att konkurrera, ska bli ett fint komplement och koppla ihop de historiska byggnaderna runt omkring. 

– Med sin fasad i travertin och matt fiberbetong kommer Priorn 5 ta sin egen plats. Jag är väldigt nyfiken på att se hur huset kommer att se ut när solljuset får göra sitt med materialet. Jag tror att man kommer få känslan av att huset alltid har stått på den här platsen - och att det kan stå här i minst 100 år. Det känns fint!


Jag tror att man kommer få känslan av att huset alltid har stått på den här platsen - och att det kan stå här i minst 100 år.


Priorn 5 får även en egen innergård som är tillgänglig för allmänheten under kontorstid. 

– Det blir en härlig oas med bänkar och planteringar och kommer också att fungera som en genväg för hyresgästerna från S:t Johannesgatan. 

4 000 kvm lediga

Priorn 5 innehåller sammanlagt 12 070 kvm kontorsytor, förberedda för olika typer av kontorslösningar men med mycket öppna ytor. Avtal är redan skrivna med Region Skåne, Cowi och Sydark Konstruera AB som alldeles nyligen bestämde sig för 1 000 kvm. Men 4 000 kvm är fortfarande lediga. 

– Bland annat är husets bästa lokal på våning 7 ledig. Här får man ett helt plan på 1 000 kvm med fri utsikt över både torgytor och park. Det kontoret blir något alldeles speciellt, tror Marlene Vintenius.

Företagen som Vasakronan diskuterar med just nu är alla intresserade av ytor över 600 kvm. 

– Den typen av förfrågningar har ökat under senhösten. Och det är även företag som är nya för Malmö som är intresserade, vilket känns väldigt kul. 

De tre företag som redan skrivit avtal kan flytta in om ett år, hyresgäster som bestämmer sig nu kommer att kunna flytta in under våren 2020. 

Perfekt för pendling

Företagen som flyttar in i Priorn 5 får ta del av ett läge som är perfekt, även ur ett pendlingsperspektiv. Triangelns Citytunnelstation ligger alldeles bredvid och här stannar både Pågatågen och Öresundstågen. Man är på Malmö Central på mindre än 5 minuter, Kastrup når man på 18 minuter och Köpenhamn inom 30 minuter. Det går även flygbussar till Sturup.

– Och kommer man med bil behöver man inte köra genom staden utan är framme precis innan trafiken börjar tätna, förklarar Marlene Vintenius.  

Dessutom ligger Triangelns Köpcentrum knappt 100 meter bort med sina över 150 butiker och flera restauranger och caféer. 


Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.