"Med närvaro kommer allt annat"

2 november 2018

Sharam Rahi, före detta komiker och tillika kaféägare, är sedan 13 år tillbaka vice VD för Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag, Fastighets AB Balder. Sharam Rahi ger ett ödmjukt intryck även när han stolt säger säger att Sveriges hyresvärdar är otroligt bra. – Jag skulle vilja hylla hela branschen, vi sköter oss riktigt bra, säger han.

I Malmö har Balder endast cityfastigheter, som denna belägen på Lilla Torg. Bild:Fastighets AB Balder

Balder äger, förvaltar och utvecklar såväl bostäder, kommersiella fastigheter som kontor och förråds- och lagerutrymmen samt hotell i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland och Norge. I år firar fastighetsbolaget 13 år och har gått från att vara en lokal aktör i Göteborg, Stockholm och Malmö till att vara en aktör på den nordiska marknaden med över 600 anställda. Sharam Rahi, vice VD, berättar att teamkänslan är viktig i företaget.

– Hos oss är alla precis lika olika. Vi jobbar fortfarande som om Balder är ett litet bolag och jag tror det innebär en trygghet för våra medarbetare.


Hos oss är alla precis lika olika. Vi jobbar fortfarande som om Balder är ett litet bolag och jag tror det innebär en trygghet för våra medarbetare.

Sharam Rahi, vice VD, Fastighets AB Balder

Rörliga fastigheter i tre städer

Balders lokalutbud i Sveriges tre största städer ser lite olika ut, liksom vakanserna. I Stockholm äger och förvaltar man citynära lokaler på adresser som bl a Drottninggatan, Kungsgatan och Artillerigatan, men också ett flertal fastigheter utanför citykärnan.

– Centrala lägen i Stockholm är ofta väldigt icke-vakanta. Tittar man lite längre ut från city hittar man dock en del vakanser. T ex har vi över 2 000 kvm ledigt i Bromma, i Kista ca 4 000 kvm etc. Vi har också mindre lokaler på t ex Adolf Fredriks Kyrkogata där kontor på upp till 60 kvm finns att hyra. Fastigheter rör på sig hela tiden vilket i sin tur gör att vakanser ändå uppstår, säger Sharam Rahi.


Att det sällan finns tomma ytor i absoluta city vittnar även Göteborgsmarknaden om.

– Faktum är att vi inte har någon vakans alls i centrala Göteborg, då pratar jag om adresser som Avenyn och Vasagatan. Vi håller dock just nu på att utveckla ytor på gamla Sheraton, nuvarande Radisson Blu, där vi bygger ut mot gatan och på så sätt skapar nya affärsytor. Är man snabb och kontaktar oss finns möjligheten att hyra en affärsyta i ett aboslut toppläge.

I Balders lokaler i Högsbo, Sisjön, Marieholm, Gårda och Angered finns dock vakanser, berättar Sharam Rahi.

– I dessa lägen rör det på sig lite mer än i city.


I Sveriges tredje största stad ser läget lite annorlunda ut.

– I Malmö har vi nästan bara cityfastigheter, och då på adresser som Kalendegatan, Djäknegatan, Baltzarsgatan, Storgatan, Lilla Torg, Stortorget m fl. I dessa finns vakanser till skillnad från i Stockholm och Göteborg.

Närvaro & dialog viktigast

På frågan om vad som är viktigast för Balder i relationen med sina hyresgäster kommer svaret från Sharam Rahi blixtsnabbt.

– Närvaro. Utan tvekan närvaro. Därför att med närvaro kommer allt annat. Närvaro är det svåraste men också det enklaste. Dialog är också viktigt. T ex lägger vi oss vinn om att informera våra hyresgäster i god tid om förändringar i fastigheten. Även om förändringen i sig är positiv blir den negativ om vi inte informerar om den. För att kunna informera krävs närvaro.


Sharam Rahi poängterar också vikten av att svara på hyresgästers frågor och återkoppla snabbt. Även de frågor som får ett nej till svar är ett bättre svar än inget svar, menar han.

– Snabb återkoppling är otroligt viktigt. Vi är inte experter på något sätt, vi kan utveckla mycket och vi jobbar ständigt på att förbättra oss. T ex försöker vi hålla väldigt korta väntetider för dem som ringer vår växel. Vi vet alla hur irriterad man blir när man får vänta länge i telefonkö alternativt kopplas hit och dit mellan olika personer. Hyresgästerna är ju det viktigaste vi har och den relationen vill vi förvalta väl.

miljö på olika sätt i olika hus

Miljöarbete är något Balder ständigt utvecklar. Dock finns en skillnad i miljöarbetet beroende på om det är ett äldre hus eller ett mer modernt.

– Det är väldigt mycket lättare att arbeta med miljöfrågor i ett modernt hus. De byggs oftast mer miljövänliga från början. En större utmaning ligger i äldre hus, man får tänka på ett annat sätt. I ett äldre hus kan miljöarbete t ex handla om en medvetenhet kring sophantering, värme och kyla. Det är respektlöst att slösa och det gäller även naturresurser, det har jag med mig hemifrån. Alla förbättringar är bra oavsett storlek, säger Sharam Rahi.

Bransch med liten konkurrens

Sharam Rahi utfärdar en hyllning till hela fastighetsbranschen som han menar är mycket kompetent.

– Totalt sett, oavsett vilket fastighetsbolag man som hyresgäst väljer, är de flesta hyresvärdarna i Sverige otroligt bra. De flesta har förstått att kunden är viktigast. Vi sköter oss i branschen helt enkelt.

Han förespråkar att man väljer en hyresvärd som passar ens eget bolag.

– Har ditt företag t ex kontor i såväl Stockholm som Göteborg och Malmö vinner man på att välja en hyresvärd som kan erbjuda lokaler i de tre städerna. Som hyresgäst hamnar man automatiskt i en bättre position när man kommer upp i större volymer vilket man gör genom t ex flera kontor.


Inom fastighetsbranschen råder inte konkurrens på det sätt många tror, menar Sharam Rahi. Istället tittar man på och lär av varandra.

– Om en potentiell hyresgäst t ex vill etablera sig på Kungsgatan, ja då blir det väldigt svårt att konkurrera med en annan gata, skrattar han. Vill hyresgästen vara på Kungsgatan, då är det till en hyresvärd med fastigheter på Kungsgatan han eller hon vänder sig.

underskatta inte magkänslan

– Om man söker lokal rekommenderar jag att man faktiskt åker runt i stan och fångar känslan man får i ett visst område. Känns det bra, höj blicken och kika efter skyltar med lediga lokaler. Därefter kan man använda sig av nätet för att se objekt, få kontakt med hyresvärd etc. Nätet i all ära men känslan man får "irl" bör inte underskattas, säger Sharam Rahi, vars otraditionella väg till rollen som vice VD har sina fördelar:

– Då jag inte är någon traditionellt skolad fastighetsmänniska ser jag ibland situationer som uppstår med andra ögon, avslutar han.
Sharam Rahi, vice VD, Fastighets AB Balder


Läs intervjun i sin helhet i magasinet Lokalguiden med utgivning v 46.


Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.