Markbank med möjligheter

9 oktober 2023

Logistikfastighetsbolaget Catena, med storägaren Backahill i ryggen, sitter på en markbank som ger stora möjligheter. Både nu och framöver. Aldrig har bolaget haft så många pågående projekt i pipen och flera detaljplaner är på väg att godkännas. Vd Jörgen Eriksson bekräftar att det är högt tempo som gäller framöver.

catena webb.jpg
Catenas vd Jörgen Eriksson bekräftar att det är högt tempo som gäller framöver. Bilder: Catena

Catena går som tåget och nyligen kommunicerade man att bolaget också blir större i samband med förvärvet av logistikutvecklaren Bockasjö.


– Vi håller definitivt ett högt tempo just nu och snart har vi också en mängd godkända detaljplaner klara. Genom förvärvet av Bockasjö kan vi bli ännu mer effektiva och klara av framtida projekt i en högre takt, konstaterar Jörgen Eriksson, vd.


En gedigen markbank

Catena driver ofta egna detaljplaneprocesser tillsammans med kommunen och gillar att ha full kontroll över marken innan man skriver avtal med kund.


Tillgången på bra mark har verkligen varit en stor konkurrensfördel genom åren.

– Detaljplaneprocesserna kan bli långa så det gäller att ha tålamod. En del av våra områden har vi jobbat med i snart 10 år, därför har det varit viktigt att ha ett antal processer igång samtidigt så att vi alltid har någon som kan byggstartas.


Markbanken som Catena byggt upp genom åren är gedigen och innebär många möjligheter både nu och framöver.


– Vi har en fantastiskt spännande markbank, bekräftar Jörgen. Tillgången på bra mark har verkligen varit en stor konkurrensfördel genom åren. Vi har också alltid haft bra och långa relationer med våra kunder som gör att vi kan fortsätta växa tillsammans med dem.


På Sveriges bästa lägen

Idag kan Catena bygga modern och hållbar logistik på några av Sveriges bästa logistiklägen.


– Analysen över vilka lägen det är intressant att etablera sig på som logistikaktör är inte svår att göra. Det finns ett antal städer där de stora vägarna möts och där godset kommer in från exempelvis hamnar och det är i lägen runt Stockholm, Malmö, Helsingborg, Örebro, Göteborg och Jönköping. 


Fin mark står byggklar redan nu.


– Vi har till exempel färdig mark i Stockholm Syd. Det här kommer bli det nya, spännande området när Rosersberg nu börjar bli fullt. Marken är på totalt 45 ha och här kan vi bygga uppemot 250 000 kvm. Processen med att hitta lämpliga kunder pågår för fullt och vi har stora förhoppningar att lyckas.


Ett annat stort område som är på gång ligger strax utanför Helsingborg.


– Logistikposition Söderåsen ligger i Bjuvs kommun men angränsar till Åstorps kommun. Området ligger inte alls långt från Helsingborg, där det i dag inte finns någon mark alls, så detta är ett väldigt spännande område. Här finns 565 000 kvm attraktiv logistikmark och här gör vi det möjligt att på sikt bygga hållbara och effektiva logistikanläggningar med en uppskattad uthyrningsbar yta om drygt 240 000 kvm.


Catena fortsätter också att utveckla Logistikposition Sunnanå utanför Malmö, ett område som bolaget jobbat med en tid. Nu erbjuder man ytterligare 110 000 kvm mark, på bästa skyltläge alldeles intill motorvägen.


Förutom dessa projekt finns det fler möjligheter i både Eskilstuna, Helsingborg, Linköping, Malmö, Nykvarn, Södertälje och Örebro.


Projekt för 3,5 miljarder

– Dessutom har vi väldigt många spännande projekt som vi håller på med just nu, fortsätter Jörgen Eriksson. Vi har aldrig tidigare haft så många pågående projekt i vår pipeline. Där ligger projekt för cirka 3,5 miljarder.


Byggnationer pågår just nu både i Bjuv, i Härryda med Logistikposition Landvetter, i Jönköping, Malmö, Norrköping, Nykvarn och Ängelholm, i form av E-City Engelholm som Catena har utvecklat under flera år.


Efterfrågan är hög och nästan varje kvadratmeter som Catena bygger är redan uthyrd med signade avtal. Och just signade avtal är viktigt.


– Vi bygger inte på spekulation som vissa andra aktörer gör. Blir det för mycket ytor som inte hyrs ut kan det bli svårt att behålla hyresnivåerna. Men vi är inte där ännu. Samtidigt är det bra med ”konkullegor” där ute för det gör att vi måste vara på tårna.


Bygger för framtiden

Vad är det kunderna vill ha just nu?


– De vill vara på de mest strategiska platserna såklart men det är också mycket fokus på att våra byggnader ska vara väl förberedda för automationsanläggningar. Det är där kunderna ofta ser att de måste vara med, för att hålla en hög effektivitet, och för att i sin tur kunna erbjuda en lönsam tjänst eller produkt till sina kunder. Att bygga långsiktigt hållbart och säkerställa smarta energilösningar är idag självklart för många. Ett viktigt fokus för oss när det handlar om energifrågor är att få upp så stora solcellsanläggningar som möjligt, gärna kopplade till energilagring. Nästa steg är att kunna erbjuda laddning för tunga fordon. Det är inte aktuellt just nu men det kommer antagligen komma ganska fort. Vi vill vara förberedda så därför känns det viktigt att kunna erbjuda kunderna en viss lokal energiproduktion på sajten. Det kan också komma nya tider med energibrist. I vilket fall kommer efterfrågan på energi bara att öka, med tanke på elektrifieringen, det är ju alla överens om. Vi behöver även utnyttja våra tak och hitta nya intäktsformer på våra anläggningar. Solcellsproduktion är ju då ganska ypperligt med tanke på vår tillgång till stora takytor. Energioptimering i kombination med energiproduktion är väsentliga delar i vår övergripande plan framåt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.