Möbler av byggspill

14 april 2022

Just nu bygger Skanska Hyllie Terrass i Malmö, ett klimatneutralt kontorshus där målsättningen att minimera klimatavtrycket påverkar varenda detalj i huset. För att nå sitt mål inleder Skanska nu ett samarbete med det anrika svenska möbelföretaget Swedese.

Tillsammans med möbeldesignern Louise Hederström skapas möbler till Hyllie Terrass atrium av spillmaterial från byggarbetsplatsen och från Swedeses egen produktion. Målet är att hitta nya, hållbara vägar att producera möbler samt att belysa hur mycket material som slängs, trots att det hade kunnat användas till andra ändamål.

- Genom samarbetet med Swedese och Louise utmanar vi oss själva att ge nytt liv åt material som annars bara slängs. På en byggarbetsplats finns det många delar som bara används under en kort period, som dörrar, trappräcken och täckskivor. Louise och Linus på Swedese har en otrolig förmåga att se möjligheter där vi ser borrhål och fula märken. När vi jobbar tillsammans ser vi vad det kan bli, inte vad det är just nu, berättar Åsa Johansson, projektutvecklare på Skanska Öresund.

Genom samarbetet med Swedese och Louise utmanar vi oss själva att ge nytt liv åt material som annars bara slängs.

Möblerna kommer att placeras i atriumet på Hyllie Terrass entréplan. Just nu finns det planer på receptionsdisk, en soffa som slingrar sig runt hela lokalen, soffbord, barstolar, ståbord och skulpturala detaljer.

- Louise är en framstående möbeldesigner som länge har använt återbrukade material i sin design. Hon är mån om designhöjd, som också har ett funktionellt värde för människan. Därför är hon helt rätt formgivare för det här projektet, berättar Linus Davidsson, säljansvarig på Swedese.


Delar av tillverkningen kommer att ske i Swedeses anläggningar i Småland men också på ett lokalt snickeri i Malmö, för att undvika omotiverade transporter. Delar av möblerna planeras visas upp för första gången på Southern Sweden Design Days i Malmö den 19-22 maj.

- Jag tycker att Skanska är modiga som vågar vara så transparenta. Alla som jobbar med tillverkning eller att bygga något vet att det blir spill. Genom att föra ihop Skanska, Swedese, en möbeldesigner och ett lokalt snickeri får vi helt nya perspektiv på vad som är möjligt att göra med materialet. Vi vill gärna utmana och inspirera andra i vår bransch att hitta nya sätt att använda spillmaterial på, avslutar Linus.

Om Hyllie Terrass

Hyllie Terrass är ett av Sveriges första klimatneutrala kontorshus och ska uppnå netto noll klimatavtryck under sin livstid. Hållbarhet genomsyrar allt, från den gröna betongstommen till de gröna terrasserna. Huset byggs med så lite material som möjligt och varje enskild beståndsdel utvärderas och väljs utifrån sin klimatpåverkan. Projektet är precertifierat enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) NollCo2 certifering.

Kontorshuset Hyllie Terrass omfattar 12 våningsplan och cirka 14 000 kvadratmeter. Fastigheten är belägen i Hyllie och beräknas vara inflyttningsklar våren 2023. Utöver NollCO2-certifieringen kommer Hyllie Terrass att hållbarhetscertifieras enligt LEED samt hälsocertifieras enligt WELL. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.