Må bra i det öppna landskapet

21 mars 2019

Det öppna kontorslandskapet är fortfarande den vanligaste kontorslösningen även om vi går mot allt fler aktivitetsbaserade arbetsplatser. Men hur överlever man och mår bra i den här miljön?

Många av oss presterar sämre i öppna kontorslandskap, ändå är det just sådana som de flesta av oss sitter i. Här är knepen för att ligga på topp! 

1. Utnyttja de tysta rummen, om ni har några

Det är viktigt att kunna dra sig undan och inte bli störd. Antingen till ett mindre rum där man själv kan prata i telefon eller arbeta utan att störas av kollegorna. Alternativt ett större rum där flera kollegor kan sitta. I det rummet sitter man tillsammans men man tar inga samtal, ingen musik spelas och möten är förbjudna.

2. Stör ej!

Om du inte vill flytta dig från din plats men ändå inte vill riskera att bli avbruten av kollegor som vill småprata, sätt på dig ett par hörlurar. Ett tydlig ”Stör ej”-tecken oavsett om du lyssnar på musik eller inte.

3. Håll möten med dig själv

Boka regelbundet ett av de mindre mötesrummen en timme eller två – till dig själv. Vem har sagt att det måste var fler än en närvarande under ett möte?

4. Snabba förflyttningar

Helst ska man kunna gå från sin plats i en öppen miljö till en tyst plats och vara fullständigt uppkopplad och igång på 30 sekunder, exempelvis om man är mitt i ett telefonsamtal som kräver avskildhet.

5. Egentid – även på jobbet

Ta en lunch eller en kaffepaus med dig själv ibland. Det är nyttigt med egentid emellanåt, även när det inte är direkt kopplat till prestation och koncentration.

Källa: Kontorsliv

 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.