Människan och miljön – fokus i Väsby Entré

18 september 2018

När Upplands väsby gick ut med förfågan om vem som ville vara med att utveckla Väsby Entré fick de många intressenter. En av aktörerna var Balder som nu är kommunens ankarpartner. – I projektet ingår bl a att vi bygger lokaler om 30 000 kvm avsedda för butiker och kontor, säger Anne-Sophie Arbegard, Projektchef, Upplands Väsby kommun.

 Thorsten Åsbjer, Senior vVD, Balder, berättar att de i tidigt skede ställde sig frågan om och i så fall varför de överhuvudtaget ville investera i Upplands Väsby, och då också bli ankarpartner i utvecklandet av Väsby Entré.

– Det första vi kom fram till är att Upplands Väsby som kommun är ett bra ställe att investera i - och det är viktigt. Sedan funderade vi på om vi skulle vara välkomna dit - det är också viktigt, att vi är välkomna där vi vill etablera oss. Redan vid vårt första möte med Anne-Sophie Arbegard kändes det bra i maggropen: här skulle vi vara välkomna. Då bestämde vi oss för att satsa.

Anne-Sophie Arbegard, projektchef Väsby Entré, Upplands Väsby kommun, berättar att de har ytterligae ca tio aktörer på gång i utvecklandet av Väsby Entré, och att de är mycket nöjda med att just Balder blir deras ankarpartner.

– Från början hade vi över 50 byggaktörer som ville vara med, så intresset är stort. Vi är otroligt tacksamma för samarbetet med Balder. De är en seriös aktör som har "allt", säger hon.


För man in grönska i en urban miljö trivs människor.

Thorsten Åsbjer,Senior vVD, BalderMänniskan och Miljön i fokus

Thorsten Åsbjer menar att Väsby Entré är det bästa läget i hela Upplands Väsby.

– Vi utvecklar stationsområdet, t ex ska här bli en bussterminal som en del i ett nytt resecentrum. Vi arbetar också för att det ska bli smidigt att cykla men också att ta bilen. Väsby Entré blir en viktig knutpunkt i Upplands Väsby och vi ser en långsiktighet i utvecklandet. 

Han berättar att de aktivt valt att ha människan och miljön i fokus under utvecklandet av Väsby Entré. 

– För man in grönska i en urban miljö trivs människor. Området är grönt idag och vår utgångspunkt är att bevara så mycket grönska det bara går. Hållbarhet är ett slitet begrepp men ser man till grön hållbarhet ställer vi oss frågor som hur mycket platsen tål och hur mycket vi kan bygga och ändå bevara det gröna?

Anne-Sophie Arbegard tillägger att målet är att skapa en stadsdel med funktions-blandade kvarter där det finns något för alla.

30 000 kvm lokaler

Väsby Entré kommer att bestå av hyresrätter, bostadsrätter, kommersiella lokaler, kontor  m m.

– I projektet ingår att vi bygger ca 1 000-1 400 nya bostäder, såväl hyres- som bostadsrätter, samt lokaler om ca 30 000 kvm avsedda för butiker och kontor, berättar Anne-Sophie Arbegard.


Anne-Sophie Arbegard, Projektchef, Upplands Väsby kommun


Thorsten Åsbjer, Senior vVD, Balder
Läs intervjun i sin helhet i Magasinet Lokalguiden med utgivning v 38.
Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.