Lyckholms fabriker växer vidare

8 maj 2018

Anrika Lyckholms Bryggeri i Göteborg är i dag en plats för nutidens och framtidens kontor. Två kontorshus om sammanlagt 15 000 kvm är inflyttade och klara, fyllda med nöjda hyresgäster, och ett tredje hus längs med ån byggs i detta nu. Samtidigt smids det ytterligare planer för området, innehållande både gamla och nya ytor.

J. W. Lyckholms & Co grundades av bryggare Johan Wilhelm Lyckholm år 1880. De första tegelbyggnaderna på området restes ett år senare och ölproduktionen var ett faktum. 1975 gick bryggeriet i graven och sedan dess har området blivit en samlingsplats för kreativa och nyskapande verksamheter. Inte minst de senaste åren då Peab Fastighetsutveckling tagit sig an området och satsar på framtiden. Fastighets AB Bryggeriet, som samägs av Peab och Balder, äger i dag Lyckholms fabriker, men det är Peab som driver utvecklingen.

Två moderna kontorshus är redan uppförda. Hus A med sina 13 våningar innehåller 11 000 flexibla kvm kontorslokaler och en populär lunchrestaurang. I lobbyn finns också en cafédisk där man kan köpa både kaffe och något litet att äta. Tar man istället hissen upp till översta våningen kan man njuta av en magnifik utsikt från takterrassen. Därifrån kan man också titta ner på grannhusets gröna sedumtak. Hus B, med sin skifferfasad, innehåller 4 000 kvm kontor fördelade på fem våningar och stod klart för inflyttning år 2016.

Hela huset ledigt

Just nu är den tredje etappen igång. Hus C, med sina sammanlagda 9 300 kvm, ligger alldeles utmed Mölndalsån och kommer få terrasser både utåt ån och inåt gården. 

- Just nu pågår markarbeten men snart börjar vi stapla upp huset, berättar Martin Hansson Kling, Projektchef, Peab Fastighetsutveckling. Det kommer bli en mörk tegelfasad som ska harmoniera med de gamla tegelbyggnaderna.

Inflyttningen är planerad till hösten 2019. Då står flexibla lokaler redo att ta emot nya företag. Eller kanske bara ett enda.

- Varje våningsplan är 1 200 kvm stort och med två trapphus finns det fina möjligheter att anpassa ytorna, menar Martin Hansson Kling. Men givetvis finns det även chans att hyra hela huset.

- I de gemensamma ytorna och i trapphusen kommer vi att skapa en industriell känsla. Och för hyresgästerna kommer det sedan att finnas möjlighet att välja olika nivåer på sitt eget kontor, förklarar Johannes Öberg, Affärsutvecklare, Peab Fastighetsutveckling. 

Attraktivt för många

Uthyrningsarbetet pågår just nu för fullt och intresset är stort, konstaterar Johannes Öberg vidare. 

- Området står sig gott i konkurrensen i Göteborg.

- I dag sitter cirka 20 företag här och alla är jättenöjda och är fina ambassadörer för området, menar Martin Hansson Kling.

Många gillar den unika karaktären och atmosfären i det gamla bryggeriområdet.

Varje våningsplan är 1 200 kvm stort och med två trapphus finns det fina möjligheter att anpassa ytorna.


- Lyckholms är redan en satt plats och ett varumärke i Göteborg med en helt egen identitet, förklarar Johannes Öberg. För många företag är det viktigt att vara en attraktiv arbetsgivare och då är det ofta värdefullt att sitta i ett sammanhang och i ett område där man kan stärka sin egen verksamhet. 

Många gillar också läget. 

- Det här läget är klockrent för affärsresenärer, fortsätter Johannes Öberg. Det är nära ut till både E6 och riksväg 40 som går till Landvetter flygplats och även nära spårvagn som både går till Göteborgs Centralstation och Mölndals Resecentrum. Två centrum som knyts allt närmare varandra i och med den förtätning som pågår längs med hela den här sträckan.

-  Och när arbetet med Västlänken drar igång blir det här läget ännu mer attraktivt, konstaterar Martin Hansson Kling. 

Q-märkt och högt

Även Göteborgs Stad är positiva till utvecklingen av Lyckholms fabriker och just nu förs diskussioner om framtiden. 

-  Vi vill göra mer men för att se vilka förutsättningar som finns har vi valt att föra dialog med kommunen först innan vi målar upp visionerna, förklarar Martin Hansson Kling. 

Klart är att de gamla q-märkta röda tegelbyggnaderna ska bevaras och fyllas med nya verksamheter.  Inom befintlig detaljplan. Och utåt leden vill Peab, i en sista etapp, bygga ett högt kontorshus om 20-25 våningar. 

- Där blir det en förändring i befintlig detaljplan men kommunen har redan visat att man är positiv till att bygga högt längs med leden, berättar Johannes Öberg.

En fin helhet

Helt klart blir inte Lyckholms fabriker på ett tag men Peabs förväntningar på slutresultatet är höga. 

- När allt är klart har vi skapat en fin helhet här, menar Martin Hansson Kling. Moderna, flexibla kontor blandas med de unika q-märkta tegelbyggnaderna  - allt runt en unik innergård som också kommer att göras iordning. Redan nu ligger den restaurerade gamla disponentvillan från sekelskiftet som en juvel här.

- Det blir en spännande tid framöver, konstaterar Johannes Öberg. Vi har många kvadratmetrar kvar att utveckla och hoppas kunna börja renovera de befintliga tegelbyggnaderna så snart det tredje huset står klart.  

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.