Logistik i primelägen

13 september 2018

Platzer har möjlighet att utveckla framtidens logistik på nästan 1 000 000 kvm mark i Torslanda. Stora logistik- och industrianläggningar kan byggas och som en juvel mitt i området står även Volvos före detta huvudkontor på 11 000 kvm redo för nytt innehåll. Markområdet förvärvades 2016 tillsammans med Arendal, ett klassiskt primeläge som sedan dess ständigt utvecklas.

Det är allmänt känt att Göteborg är Sveriges logistikhuvudstad. Och vissa lägen är än mer unika än andra. Med närheten till Göteborgs hamn, den fungerande godstrafiken, direktaccess till de stora motorlederna och en modern och välfungerande infrastruktur är Arendal fullt av nöjda hyresgäster. 

–  Detta är ett riktigt primeläge för logistik, konstaterar Ulf Lindén, Marknadsområdeschef på Platzer. Med en mycket stark koppling till hamnen, både kaj och järnväg inne i området och alldeles nära Volvo. Alltså ett strategiskt läge för bland annat deras kringleverantörer. 

Unikt område 

Platzer köpte det klassiska området Arendal från Volvo år 2016 och ser det inte som ett vanligt logistikområde.

– Här finns inte bara vanliga logistikfastigheter. Vi vill fortsätta utveckla området i den andan med unika anläggningar för exempelvis utveckling och fordonsindustri. Vi ser i framtiden att vi kan koppla området till fordonsklustret på Lindholmen och placera diverse testanläggningar här.

Förutom läget är miljön i området fantastisk med både småbåtshamn, kryssningshamn och jättefina rekreationsområden, enligt Ulf Lindén. 

Utveckling och nybygge

Totalt innehåller Arendal 280 000 kvm men inga ytor är lediga. 

– Området är helt fullt i dag men vi siktar på att förtäta och utveckla i takt med att de hyresgäster som hyr stora markområden vill förändra. Redan nu har vi investerat och byggt till för flera företag. Och vi gör ständigt förbättringar, inte minst när det gäller driftskostnaderna. Vi lägger mycket pengar, tid och kraft på det och har redan sänkt kostnaderna i området. Fastigheter är ju vår core business och det kommer hyresgästerna till godo. 

Det finns också en tomt i området som kan bebyggas med en anläggning om 10 000 kvm. Konceptet håller Platzer på att fila på just nu. 

– Vi får ju förfrågningar hela tiden så det känns bra att kunna erbjuda den här möjligheten framöver.


Upp till 90 000 kvm

Platzer kan även bygga nytt på mark endast ett stenkast från Volvo Torslandaverken. När man förvärvade Arendal ingick nästan 

1 000 000 kvm mark i köpet. Här planerar man nu för lager- och logistikanläggningar från 10 000 kvm upp till 60 000 kvm. 

– En av tomterna är så pass stor att vi kommer att kunna bygga nästan 90 000 kvm. Vi bygger i samråd med nya hyresgäster som kan flytta in inom 18 månader. En del tomter har klara detaljplaner, andra inte.  

Även det här läget tycker Ulf Lindén är unikt. 

– Samtliga tomter ligger så nära Volvo-fabriken vilket är helt perfekt för dem som vill och behöver ha en koppling till Volvo. Men läget är givetvis väldigt bra även för andra logistikföretag.

En av fördelarna är den redan färdiga infrastrukturen och ett etablerat centrum som hela tiden utvecklas. 

– I dag finns här både lunchrestauranger, gym, bank, frisör och en simhall. Och många tycker också att det är en stor fördel att kunna åka kollektivtrafik hit. 

Uppe på en kulle, med utsikt ända till Vinga, ligger dessutom Volvos före detta huvudkontor, byggt 1984. Huset, på 11 000 kvm, har stått tomt sedan i mars 2017 då Volvo omlokaliserade till Lundby.

– Det här är ett helt unikt hus, en riktig juvel i området, beskriver Ulf Lindén. Just nu jobbar vi med många olika spår. Vi kan givetvis tänka oss ett annat huvudkontor som hyresgäst, ett företag med koppling till området. Men vi har också diskuterat både hotell, skola och sjukhus. 

Varierat och attraktivt

Just nu utvecklas många logistikområden i och kring Göteborg. Men Ulf Lindén är inte orolig för en framtida efterfrågan.

– Det kommer ut många stora ytor framöver men det är bara bra för Göteborg och det känns som om marknaden kommer att kunna suga upp det. Jag tycker dessutom att vi har ett väldigt spännande och varierat bestånd att erbjuda. Platzer erbjuder möjligheter i två olika typer av områden men båda ligger helt strategiskt rätt. 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.