Logicenters gör historisk satsning

3 mars 2020

I mars tas första spadtaget för logistikfastigheten som anpassas för en eller flera hyresgäster. ”Att bygga så här stort på spekulation, det är det inte många som gör i Sverige, konstaterar Matthias Kettelhoit, Head of Logicenters.

Logicenters i Torsvik.jpg
Bild: Logicenters

Att Jönköping är en av de hetaste platserna för etablering av logistikfastigheter är det inte många i branschen som har missat. Allra minst Logicenters som nu utökar närvaron i staden med ett nybygge på cirka 32 400 kvm. Logistikfastigheten byggs helt utan hyresgäst, en satsning som bolaget är villig att ta i en rådande logistikmarknad som fortsätter vara stark.

– Att bygga över 30 000 kvm på spekulation är det inte många som gör i Sverige. Det är det största projekt vi gjort utan att ha tecknat ett enda hyresavtal. Fastigheten är en så kallad multiclient-anläggning och byggs enligt vår moderna standard. Normalt bygger vi en anläggning för en färdig kund, den här är anpassad för flera kunder och man kan hyra in sig från cirka 3 000 kvm och uppåt, beroende på behov, säger Matthias Kettelhoit.

Möter efterfrågan

Bygglovet är redan i hamn och ambitionen är att vara klar med fastigheten till årsskiftet. Tomten har funnits i Logicenters ägo en längre tid. Tack vare den stora efterfrågan på mindre ytor känner bolaget att de har tillräckligt med vind i seglen för att alltså dra igång bygget helt utan hyresgäster.

– Man kan också säga att vi bygger lite i förebyggande syfte för att möta framtidens förfrågningar. Det här är den sista stora tomten i Torsvik och det vi har sett är att fler efterfrågar mindre ytor och med kortare inflyttningstider. Vi har inte kunnat möta de kraven riktigt innan, men nu är det läge att göra det. Vi har inte riktigt prioriterat den här tomten innan utan haft fokus på andra ställen, säger Kettelhoit.


Ska man etablera ett nordiskt centrallager så är det i Jönköping. Staden ligger bra till med motorvägar och man tar sig snabbt till de stora städerna.


Logicenters har varit verksamma i Jönköpingsregionen i flera år. Den nya logistikfastigheten ligger i ett väletablerat område där stora aktörer som Ikea och Elgiganten har butiker. Bolaget ser Jönköping som fortsatt attraktivt för företag.

– Det är ett nordiskt kluster och man når 80-85 procent av Nordens befolkning inom 24 timmar härifrån. Dessutom växer staden samt näringslivet och ska man etablera ett nordiskt centrallager så är det i Jönköping. Staden ligger bra till med motorvägar och man tar sig snabbt till de stora städerna.

Generisk modell

Den nya logistikfastigheten kommer att byggas med en takhöjd på 11,30 meter. Logicenters använder sig av en generisk modell som utvecklas kontinuerligt. Lagret blir av samma stuk som de man redan har uppfört i Borås. Det som utmärker fastigheten är en tydlig miljöprofil och på taket ska det förberedas för solceller.

– Fastigheten kommer att försörjas med solenergi. I övrigt kommer den ha många portar och en generös access. Det blir en flexibel lokal och vi kommer att kunna anpassa ytorna beroende på vem som hyr in sig. Inom kort sätter vi igång med bygget, avslutar Matthias Kettelhoit.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.