Lekfullt och flexibelt med utsikt

30 augusti 2022

Hyllie är en av Malmös mest hållbara stadsdelar och här har Wihlborgs redan färdigställt två kontorsprojekt, ett nytt är under uppförande och i höst byggstartas ytterligare ett. Vista är Wihlborgs hittills största projekt, både till yta och investering. Ett hus med spektakulär utsikt och som dessutom bygger in både på flexibilitet och hållbarhet. Eller vad sägs om en triss i miljöcertifieringar.

Just nu håller Wihlborgs på att bygga kontorshuset Kvartetten och bara ett stenkast därifrån byggstartar bolaget snart nästa hus - Vista.

Systemhandlingsprojekteringen är klar och Rickard Berlin, ansvarig projektledare på Wihlborgs, ser fram emot att få sätta spaden i backen.

– Det här blir vårt fjärde projekt i Hyllie. Just nu håller vi på att handla upp entreprenaden och hoppas sedan på en preliminär byggstart i november. Med preliminär inflyttning sommaren 2025.

Triss i miljöcertifiering

Hyllie är en av Malmös mest hållbara stadsdelar. Det är också här Wihlborgs i nuläget har några av sina mest ambitiösa projekt vad gäller hållbarhet och miljö. Byggnaden ingår exempelvis i ett pilotprojekt som går ut på att den på sikt ska vara klimatneutral.

I Vista ska det lilla och stora företaget få stora möjligheter att växa, både vertikalt och horisontellt. 

– Det är ett ambitiöst mål som vi ser fram emot att nå, säger Rickard Berlin.

Tillsvidare satsar Wihlborgs på att trippelcertifiera Vista och nå både Miljöbyggnad Guld, The WELL Building Standard v2® och en NollCO2-certifiering. En triss som säkrar en hög ambitionsnivå kring energiförbrukning, materialval och inomhusklimat, att välbefinnandet är en stark faktor i byggnadens design och att klimatavtrycket i såväl byggprocessen som i den löpande förvaltningen minimeras.

Hälsofrämjande hus att växa i

Men Wihlborgs vill inte bara att byggnaden ska klara sina miljömål utan att byggnadens hyresgäster även ska känna ärligheten och värmen från naturliga och hållbara, robusta material. Interiören, som hämtar inspiration från den skånska slätten, skogen och stranden, kommer därför att bestå av material som är förnyelsebara, energisnåla, återvunna och återvinningsbara. För att skapa en hälsofrämjande arbetsplats läggs också extra fokus på bra ventilation, tillgång till dagsljus, lagom temperatur och minimalt med störande ljud. Vista har till exempel en zonindelad ventilation som hela tiden anpassar luftflödet efter hur många människor som finns i ett rum – och ändras rummens storlek följer kapaciteten med.


Givetvis är även flexibilitet en väldigt viktig parameter och något som företagen efterfrågar än mer idag, menar Rickard Berlin.

–  I Vista ska det lilla och stora företaget få stora möjligheter att växa, både vertikalt och horisontellt. Många företag har ännu inte landat i hur de ska jobba efter pandemin och det är ett arbete som vi gärna stöttar och hjälper dem med.

Terrasser för både arbete och ro

Något som inte är inbyggt men som däremot finns utanför Vistas väggar är den fantastiska utsikten. Samtliga kontor ligger på våning 5-13 och härifrån har man öppna vyer både mot söder och öster och får havet och Öresundsbron som kollegor. Inte så konstigt alltså att Wihlborgs gett huset namnet Vista, som betyder just utsikt på många språk. På flera av våningsplanen finns egna eller gemensamma terrasser, både med riktiga arbetsplatser där man kan plugga in datorn och en öppen del med solskydd, mycket grönska plus möjligheten till ett utegym. Vill man bara slappna av och ta en paus här finns det givetvis rofyllda platser för det också.

Ett nytt landmärke

Vista blir också ett kontorshus som syns. Med sin lekfulla arkitektur blir huset det första man möter i Hyllie när man kommer med tåget från Köpenhamn. Ett nytt landmärke för stadsdelen alltså.

–  I Hyllie får vi fastighetsägare stor frihet att jobba med gestaltningen av våra hus och Vista har en djärv arkitektur, konstaterar Rickard Berlin. Därför är det extra roligt att det kommer ligga i blickfånget, precis söder om spåren.

Tågen stannar två minuters promenad bort, till stationen är det endast 250 meter. Härifrån tar man sig till Malmö C på 6 minuter och till Köpenhamns flygplats på 10 minuter. Dessutom stannar både regionbussar och stadsbussar i närheten. I själva huset finns dessutom en egen mobilitetshubb med 426 parkeringsplatser och också laddplatser för elbilar.

–  Läget är givetvis en stor fördel för Hyllie och är en av anledningarna till att många företag vill flytta hit. Hyllie är fortfarande väldigt attraktivt och det känns därför roligt att Wihlborgs kan fortsätta skapa plats för fler företag, avslutar Rickard Berlin.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.