Kvarteret Kromet mejslas fram

24 mars 2020

Kvarteret Kromet ligger direkt intill älven vid Hisingsbrons nya fäste och granne med nya kontorshuset Platinan. Här, i områdets nästa etapp, vill Vasakronan skapa kontor, bostäder, kultur och service med siktet inställt på klimatneutralt. Just nu pågår ett parallellt uppdrag där Kanozi Arkitekter är ett av fyra arkitektteam.

kanozi kromet.jpg
The Grow: Ett strå vassare. Så namnger Team Henning Larsen, Kanozi, Mandaworks, Eliath, Sweco sitt bidrag.

Lilla Bommen-området står inför ett rejält ansiktslyft och det planeras för arbetsplatser och bostäder för omkring 25 000 människor plus ett rikt utbud av restauranger, caféer, kultur och service. Här utvecklar Vasakronan Platinan, områdets första nybyggnad med kontor, hotell och konferens och nu planerar man för nästa projekt: Kvarteret Kromet. 

ett strå vassare

Just nu pågår ett parallellt uppdrag där Kanozi Arkitekter är ett av fyra arkitektteam som har deltagit. Tillsammans med arkitektkontoren Henning Larsen, Mandaworks, Eliath och Sweco, har en karaktäristisk silhuett av det tävlingsbidraget The Grow; ett strå vassare skapats. Förslaget ska ta tillbaka naturen till staden och hamnen i sin gestaltning.

Med inspiration hämtad från biologisk skönhet och naturens vackra repetition, bygger gestaltningen på en geometri av växandets struktur. Även konstruktionen använder naturens gåvor med massivträ, kombinerat med en resurseffektiv hybridkonstruktion. Visionen är att skapa en mycket speciell plats, en ny destination på denna strategiska plats i staden. Tävlingsbidraget rymmer allt från coworking och kontor, till bostäder och terrasser. The Grow är nyckeln till framtidens stadsutveckling i Göteborg.

hoppas på byggstart 2021

I slutet av mars utses ett vinnande team som får ta Kvarteret Kromet vidare till projektering under 2020. Tävlingens jury består av Göteborgs Stad/SBK och Sveriges Arkitekter. Målet är att det vinnande teamet vidareutvecklar sitt förslag med en projektering 2020 och byggstart under 2021.

Redan nu tar Vasakronan emot intresseanmälningar för framtida kontorsetableringar i Kvarter Kromet. Läs mer här 

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.