Kraftigt förändrad e-handel

24 mars 2021

Nu publiceras fjortonde årets upplaga av rapporten Svensk E-handel. Ett mycket turbulent år på grund av coronapandemin ledde till kraftigt förändrad e-handelsmarknad och konsumentbeteende, där svenskarnas konsumtion på nätet både minskade och ökade. Faktura seglade också upp som det mest föredragna betalsättet – unikt för länderna i rapporten.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

– 2020 var ett dramatiskt år på alla sätt och som påverkade handeln mer än någonsin. Vi har inte sett sådan dramatik tidigare. Även om den totala e-handelsmarknaden minskade i Sverige så har framtiden för webbutikerna aldrig sett ljusare ut. De svenska konsumenterna har flyttat fram sitt beteende med minst två år, säger Patrik Müller, e-handelsexpert på Nets.

Nets har mätt e-handelsmarknaden sedan 2007 genom att intervjua konsumenter och beräkna marknadens storlek. Rapporten Svensk E-handel har nu även expanderats – både vad gäller mer frekvent mätning liksom fler länder. Totalt publiceras 200 sidor med fakta inom e-handel, baserat på 11 000 intervjuer med konsumenter i åtta länder som representerar över 150 miljoner människor och en konsumtion på nätet om cirka tre biljoner kronor.

Rapporten innehåller utöver statistiken om hur svenskarna handlar på nätet och hur de betalar med mera även trendspaningar, insikter och råd till webbutiker.

Läs hela rapporten här.

Pernilla Gilbert

Kommunikatör

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.