Kraftig ökning av konkurser i detaljhandeln

11 juni 2019

Konkurserna inom detaljhandeln i maj månad har ökat med 30 procent.

Konkurs - webb.jpg
Foto: Pixabay

Hittills i år har konkurserna ökat med 18 procent för våren 2019 jämfört med föregående år, enligt affärs- och kreditinformationsföretag UC. I maj månad skrivs den siffran till hela 30 procent.  

- Vi ser att det är flera trender som samverkar och slår mot butikerna. Marginalerna är låga samtidigt som e-handeln fortsätter att växa. Hela förklaringen är dock inte ökad e-handel. Butiker har alltid slagits igen även innan e-handeln slog igenom på bred front. Vi ser även att företag inom e-handeln går i konkurs. Samtidigt kan nischade varumärken som satsar på positionering och marknadsföring gå bra. Klockbolaget Daniel Wellington är ett sådant exempel, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

I landets största län Stockholm ökar konkurserna med totalt 11 procent i maj och byggbranschen står för en betydande del av siffran.

- I Stockholm ökar konkurserna i alla branscher vi följer. Konkursnivåerna ökar från låga nivåer, men följer en tydlig trend. Därför blir också den procentuella uppgången stor. Konkurserna i Stockholms län har ökat med 13 procent under våren 2019 jämfört med samma period förra året. Störst andel av konkurserna står Stockholms byggbransch för, där vi ser att 4 av 10 konkursade bolag är en byggfirma, avslutar Richard Damberg.

Yousef Boussir

Redaktör/reporter

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.