Kontorskvarter med industriell karaktär

22 oktober 2019

Allt startade med omvandlingen av det k-märkta tobakslagret Pagoden i början av 2010. Bygg-Göta går nu vidare med etapp två och fyra i kvarteret på Gullbergsstrand och byggstartar bland annat ett nytt hus samt lyfter, rent bokstavligt, ett befintligt. Helhetsvisionen om att skapa ett unikt och industriellt kvarter med levande innergårdar, omgärdade av karaktäristiska tegelfasader, tas på så sätt vidare.

I början av 2010-talet förvandlade Bygg-Göta det gamla tobakslagret Pagoden på Gullbergsstrand till moderna kontor och för ett par år sedan tog man tag i det första huset på Kämpegatan. Här skapades 18 smålokaler på mellan 129 kvm och 193 kvm med en vindsvåning på över 950 kvm som pricken över i:et. 5 000 kvm i fem våningar där en rå, industriell känsla med betonggolv, grovputsade ytterväggar, dova färger och glaspartier med svarta stålramar står i fokus. 

– Den första etappen har varit väldigt lyckad, berättar Linda Neidert, uthyrningschef och marknadsansvarig på Bygg-Göta. Vi har bara en lokal kvar på 144 kvm att hyra ut. Och redan nu flaggar en del för att vilja växa vidare. Det man får här finns faktiskt ingen annanstans och många uppskattar verkligen den speciella miljön. Kvarteret är lite som en egen oas, nära både vattnet och den nya staden.

Nybyggt hus tar plats

Nu är det alltså dags att ta kvarteret vidare och göra plats för ytterligare företag. Men det är inte bara i de befintliga husen man skapar möjligheter. 

– Vi beslutade oss för att riva det gamla bageriet inne på gården och bygger nu istället ett helt nytt hus om 3 500 kvm på den platsen. Allt för att kunna gå vidare med vår helhetsvision om att skapa levande innergårdar och ett unikt kvarter med egen karaktär.  

Kvarteret är lite som en egen oas, nära både vattnet och den nya staden.

Men det blir inte ett högt hus. 

– Det kändes helt naturligt att hålla det i samma höjd som de övriga husen här, förklarar Linda Neidert. Lika naturligt var det att bygga ett lite tyngre tegelhus som harmonierar med de gamla men som samtidigt bryter av. Vi har valt ett ljusgrått, väldigt vackert, danskt tegel och sätter också in enorma panoramafönster. De två översta våningarna, av sex, blir lite indragna på grund av att vi dessutom gör terrasser. 


Det blir inget vanligt nybyggt hus alltså och inte heller interiört blir det enligt standard.

– Vi tänkte oss från början mer vanliga, moderna ytor med textilmattor och innertak men de som redan är intresserade av det här huset vill inte ha en sådan produkt har det visat sig. De vill att vi ska skapa samma industriella känsla även här, bland annat med synliga installationer och betonggolv. Så vi har lyssnat på dem även om det kostar oss lite mer. Vi vill göra de här lokalerna riktigt bra. 

Det befintliga lyfts

Bygget av det nya huset startar nu och står klart för inflyttning 1 jan 2021. Samtidigt som nybygget pågår ska gårdshuset renoveras. Här kommer Bygg-Göta kunna erbjuda två nya kontorsplan om totalt 720 kvm. Parallellt tar man sig också an det sista befintliga huset på Kämpegatan 10 som ska renoveras och, bokstavligt talat, lyftas. 

– Vi höjer huset ett våningsplan så att det blir lika högt som huset bredvid. Det betyder att vi kan skapa en jättefin vindsvåning här på 1 300 kvm, med en takhöjd på 4.80 meter vid högsta punkten och stora nya, fina fönster åt båda håll, plus takfönster. Det kommer bli en fantastisk lokal. 

Även våningen nedanför blir delvis ny eftersom taket rivs för att kunna bygga på den extra våningen. 

– Även denna blir på 1 300 kvm och får nytt bjälklag, som ger bättre takhöjd, och nya fönster åt båda håll. 

Då det egentligen är tre olika hus, från olika perioder, som kopplas ihop vill Bygg-Göta helst hyra ut till ett företag per plan. 

– Det gäller även de befintliga våningarna som vi endast renoverar och breddar fönstren på. Husen har lite olika detaljer som kan vara fina att slå ihop i en enda lokal per plan. 

Ena halvan av bottenplanet kommer bestå av en restaurang med uteservering på gården och en inglasad veranda mot gatan. Allt för att levandegöra även Kämpegatan. 

– Eftersom arbetet med det här huset faktiskt blir mer omfattande än att bygga det nya står detta klart för inflyttning något senare, i april 2021.

Men redan i slutet av 2020 öppnar sig ytterligare en liten möjlighet i kvarteret, med betoning på liten. Det nya huset kommer att byggas runt om kvarterets äldsta hus, det k-märkta Klockhuset på Torsgatan. Och det kan man få hyra fr o m slutet av 2020.  

– Det huset måste ligga kvar eftersom det är k-märkt så vill man ha ett eget hus på 100 kvm blir detta en speciell möjlighet, menar Linda Neidert. 

Står redo för mer

Men från det lilla till det stora. Visst kan man även ana ett högre hus på visionsbilderna? Linda Neidert förklarar.

– Vi har en byggrätt där nuvarande p-däck ligger. Här kan vi bygga ett garage i två plan men har också en möjlighet att bygga ett hus på 8 000 kvm. Det är inget vi har planer på i dagsläget men vi gör oss startklara. Om några projekt i stan blir försenade eller kanske inte ens blir av kan vi stå beredda. Men här behöver vi en ankarhyresgäst med oss, detta bygger vi inte på spekulation.

Och här lär det bli ett något högre hus.

– Vi kommer garanterat ha långa diskussioner om hur huset ska se ut, ler Linda Neidert. Det är nämligen väldigt viktigt för oss att bygga vackra hus. Vi vill känna stolthet över det vi åstadkommer, även på lång sikt.

Pernilla Krantz

Redaktionschef

Följ artikelämnen

Välj de ämnen som du är intresserad av så kommer vi att meddela dig när vi publicerar någonting nytt.